Špetka věčnosti přehled
Fred Vargas (p)
Komisař Adamsberg série
Komisař Adamsberg kupuje dům se strašidlem na půdě, aby měl kde hlídat synka Toma a mohl mu číst o pyrenejské architektuře a vyprávět podivné pohádky o kozorožcích. Zároveň se ovšem musí Adamsberg starat o vlastní bezpečnost, protože z vězení uprchla vraždící ošetřovatelka, kterou kdysi zatkl jen díky své intuici a jemnému čichu. V nejnovějším případě vadí rozostřené, nesystematické a nesoustředěné mysli „přehrabovače oblaků“ Adamsberga hlína za nehty dvou mrtvých mladíků, zdánlivě zabitých při vyřizování drogových účtů; odmítne je předat protidrogovému oddělení a úporně pátrá, odkud se hlína mohla vzít. Brzy do hry vstoupí otevírání hrobů, skolení jeleni se srdcem vyrvaným z těla a především jeden středověký, ne zcela srozumitelný text... Jen snílek typu Adamsberga (s pomocí vzdělance Danglarda) dovede dát věci do souvislostí, a to přitom má na kriminálce nového poručíka promlouvajícího v racinovských verších, s nímž má jisté nevyřízené účty, a navíc záhadně mizí jeho oblíbená poručice Retancourtová!... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2007 , GaramondOriginální název:
Dans les bois éternels, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Špetka věčnosti. Přihlašte se a napište ho.
Opět se mi to moc líbilo. Dlouho jsem se s Adamsbergem nepotkala, bylo potřeba zase si na něho a jeho mimosmyslovost a pohyb někde v oblacích zvyknout. Mám ráda určitou laskavost a jemný humor těch knih. A oceňuji jejich neotřelost, naprostou originalitu a novost přinášených faktů, která vypadají na první pohled fantasticky, ovšem jsou naprostou realitou. Třeba Hubertka... Ano ano, zvažuji, že i dnešní večer strávíme s Adamsbergem spolu. Něco dosud nepřečteného by se našlo.
"Nehaňme nikdy tu, jež padla nejhlouběji. Kdo ví, pod jakým jhem, trpěla duše její."
"Proč si myslíte, že tak vyvaluje oči? Asi něco viděl v dětství. Nám všem se stalo, že jsme v dětství něco viděli. Některým z toho zůstaly vyvalené oči, jiným tlusté tělo nebo ne úplně jasná hlava nebo . . ."
Ve třetím příběhu jsem už trochu uvyklá na nejbláznivější koktejl podivností a individualit co Fred míchá k naší spokojenosti.
Netradiční, nezvyklý, trochu ujetý, lehce nadřirozený a zpočátku
i nepravděpodobný.
Jenže tahle žena do toho všeho vmíchává realitu a blízkost vztahů tak zručně, že se nepřestanete bavit a obdivovat taktiku, realismus a hlubokou moudrost.
A navrch nováček ve sboru, co se jmenuje Veyrenc de Bilhc po odrůdě vína, ( Vic -Bilh je skutečně vinná oblast Gaskoňska) celý jeho příběh a důmyslné zapojení do děje. Nebo super vyprávěnky pro malého Toma. Vše okořeněné jemným humorem a lidskostí.
Navrch ještě luxusní český překlad.
"Podle něho ty málo užívané výrazy jen vystupovaly z hlubin věků a prosákly budovami jako starodávná voda, jíž se opocují chodby sklepení."
Tohle byla hodně přemýšlivá detektivka, mému gustu přesně na míru. Zase jeden klenot. :o)
7/7
Knižní novinky (10. týden)
03.03.2019
Kniha Špetka věčnosti v seznamech
2003 | Uteč rychle a vrať se pozdě |
2006 | Muž s modrými kruhy |
2006 | Muž naruby |
2013 | Záhada mrtvých nohou |
2018 | Když vyleze pavouk |
Pokaždé se neuvěřitelně těším na čas strávený s Jeanem Baptistem Adamsbergem. Jeho neuvěřitelným a naprosto nepochopitelným myšlenkovým pochodům a reakcím jsem přišla na chuť již od začátku. Navíc zajímavý a neotřelý případ dokreslený plejádou osobitých postav mě dokáže neskutečně pobavit. Co víc si přát.