Konec dobrý přehled
Irena Dousková
Soubor devíti komorních povídek. Časový oblouk klenoucí se jako duha od sovětské okupace naší země v roce 1968 přes pohřeb Václava Havla po covidovou současnost tvoří dějinné pozadí groteskně-melancholických příběhů. Ačkoli je život často fraška, občas - na zlomek vteřiny - probleskne vyprávěním paprsek něčeho, co nás možná přesahuje… Ale jisté to není. A jak by taky mohlo, když se nám možná "všechno jen zdálo a jen ty sny tu nakonec zůstanou".... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Konec dobrý. Přihlašte se a napište ho.
Několik nadmíru povedených povídek , umístěných dějem v čase od šedesátých let do současnosti . Je zajímavé porovnávat postřehy autorky s vlastními vzpomínkami . Pěkné , doporučuji .
Autorka psala každou povídku jiným stylem, což se mi opravdu moc líbilo. Příběhy nepostrádaly hloubku. Nejvíce jsem si užila povídky: “Za rybičkou” - miluju jak Dousková dokáže vystihnout dětskou mentalitu. Popisuje ji velmi vtipně. “Konec dobrý” - velmi se mi líbil příběh i uvažování protagonisty. A “Bistro B” - parádně vystižené pocity během doby hektických covidových opatření.
Kdo letos získá nejvýznamnější českou literární cenu?
07.04.2022
Knižní novinky (43. týden)
25.10.2021
Kniha Konec dobrý v seznamech
Část díla
1998 | Hrdý Budžes |
2006 | Oněgin byl Rusák |
2011 | Darda |
2014 | Medvědí tanec |
2008 | O bílých slonech |
Asi u dvou jsem nepochopila pointy, to se přiznám. Ale jinak si asi stěžovat nemůžu. Povídky kvalitky lepšího průměru o životě... a tak vůbec. V paměti zůstanou střípky, zmínky, odlesky z oken, kocour, pes a dlouhé copy, řeka a pestrost světa. Takže vlastně dobrý :).