Koniec Eddyho přehled
Édouard Louis (p)
„Na detstvo nemám ani jednu šťastnú spomienku.“ Tak znie prvá veta autobiografického románu Édouarda Louisa Koniec Eddyho. Detstvo plné útrap prežité v sociálne i kultúrne limitovanom prostredí chudobnej severofrancúzskej dediny Hallencourt. Nie je to však len príbeh detstva a dospievania poznačený postupne odhaľovanou homosexualitou hlavného hrdinu. Je aj o sociálnej nerovnosti, sexualite i násilí, no najmä o hľadaní si vlastnej cesty za slobodou medzi úzkymi mantinelmi súčasného sveta. Édouard Louis je jedným z najväčších objavov súčasnej francúzskej literatúry. Svoj knižný debut inšpirovaný vlastným životom vydal ako dvadsaťročný a vo Francúzsku sa ho predalo viac ako 300 000 výtlačkov. Odvážny a bravúrne napísaný román Koniec Eddyho balansuje na hrane literárnej fikcie a dokumentu. Nástojčivé otázky, ktoré nám kladie, by nemali zostať bez odpovede. Kniha Édouarda Louisa vychádza v preklade Andrey Černákovej.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2018 , AbsyntOriginální název:
En finir avec Eddy Bellegueule, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Koniec Eddyho. Přihlašte se a napište ho.
![AdunavonBois AdunavonBois](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/336243/m_adunavonbois.jpg?v=1727620530)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Au! Být jiný bolí. Být gay ještě víc, zvlášť v devadesátkách a v zapadákově. Antireklama na život na francouzském venkově. Stereotypy vyskakující ze šatních skříní i školních lavic. Homofobie. Rasismus. Třídní nenávist. Násilí. Alkohol. Předsudky. White trash svět, kde se jinakost nepromíjí a rovnou se trestá. Kniha se četla sama. Cením jazykovou a emoční autenticitu. Louis velmi odvážně tne do živého. Tedy sám do sebe! Jdu postupně otevřít Dějiny násilí a Kdo zabil mého otce. Wow!
![Neo1tex Neo1tex](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13164/13164.jpg?v=1381127933)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Myslíte si, že máte život na ho...no? Tak si přečtěte tuhle knížku a dost možná zjistíte, že si žijete celkem fajn. Velmi syrové vyprávění, autentické s bolestí, kterou budete při čtení cítit.
Kniha Koniec Eddyho v seznamech
v Mé knihovně | 235x |
homosexualita francouzská literatura venkov dospívání sociální problémy autobiografie Pikardie LGBT, queer, LGBT+ homofobie, transfobie, queerfobieAutorovy další knížky
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
2023 | ![]() |
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
Slova „románová senzace“ jsou na zadní straně této knihy naprosto oprávněně a vůbec se nedivím, že tento kousek strhl takový poprask. Autor píše o svém životě upřímně a svými slovy vás dostane do kolen. Je pro mě neuvěřitelné, že se jedná o autobiografii a takto se v chudších částech Francie 30 let nazpět žilo (možná ještě žije). Nedokážu si představit svět, ve kterém nemáte jistotu jídla a teplé vody, jste terčem posměchu celé vesnice, televize je středobodem vašeho dne, váš život směřuje od dětství k práci v místní továrně a na vzdělání se tak úplně nehraje... Před autorem smekám klobouk nejen za to, že něco takového „vydržel“, ale především za to, že o tom napsal takto syrové svědectví a šel s kůží na trh. Rozhodně totiž není snadné se takto otevřít a nechat nahlédnout miliony lidí do zákoutí své duše. Kniha mimo to, že nás informuje o životě někde jinde, zpracovává řadu témat - homosexualitu, šikanu, touhu být někým jiným, špatné rodinné zázemí, odsouzení okolím... Myslím si, že Skoncovat s Eddym B. by opravdu mohla inspirovat a pomoci řadě lidem, kteří se nacházejí v podobné situaci - ať se snaží, jak moc chtějí, nezapadají mezi ostatní. Na mě zapůsobila skutečně silným dojmem, pocítila jsem pestrou škálu emocí a přemýšlela o spoustě myšlenek, jež zde byly řečeny. Tohle dílo pro jeho přínosnost a důležitost s klidným srdcem můžu tedy doporučit úplně všem (možná i povinně).