Kontrapunkt života I přehled
Aldous Huxley
Román o anglické aristokracii z konce 20. let tohoto století
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kontrapunkt života I. Přihlašte se a napište ho.
Samozřejmě již tradičně úžasně zpracované dílo. Jak se mění různé scény příběhu a práce s jazykem, to prostě Huxley umí. Myšlenka knihy dobrá. I dílčí rozhovory některých postav o životě mi přišly podnětné. Obávám se však, že všeobecné popularity tato kniha nedosáhne už jen proto, že není nějak závratně dějová - jejím cílem je prostě popsat různé charaktery v jejich pravé podobě.
Kniha Kontrapunkt života I v seznamech
2011 | Konec civilizace |
1996 | Brány vnímání |
2001 | Ostrov |
1970 | Raněný slepotou |
1998 | Šedá eminence |
Aldous Huxley, autor a vizionár, ktorého poznám vďaka dielam ako sú The Doors of Perception či Brave New World, ma týmto dielom až tak neočaril. Hneď vysvetlím prečo. Ku knihe Kontrapunkt som sa dostal úplnou náhodou. Prehrabával som sa v antikvariáte. A kedže mi meno Huxley bolo dobre známe, zobral som si ju naslepo.
Do diela som sa pustil naslepo a musím sa priznať, že mi v tomto prípade dlhokánske opisi vôbec nesadli. Život rôznych, skôr, lepších sociálnych vrstiev zanikajúceho "starého" sveta Veľkej Británie ma vôbec nezaujal, a hoci sú postavy zobrazené famózne a ich dialógy obsahujú peknú hŕstku zaujímavých myšlienok, mňa si tento román nedokázal získať.