Kórejské halušky přehled
Dominika Sakmárová
Voľné pokračovanie titulu Mačací kožuch a ťava pri Čínskom múre. Vždypark a múzeum ničoho - Huňaté bábätká - Pršiaca kaviareň a húsenicové deti - Rámen pre duševné zdravie - Konfuciánske e-maily - Športovanie bez počasia Dominika si opäť zbalila kufre a vybrala sa ešte o čosi viac východnejšie. Navyše, tentoraz už nie sama, ale spoločne s celou rodinou. Autorkine kroky totiž smerovali (po Taiwane a Číne) do preplnenej Kórey; do krajiny, ktorá musí byť vo všetkom o krok vpred a v ktorej nič nemôže byť len také obyčajné. V poradí už druhá kniha veselých poviedok z Ďalekého východu tak ponúka poriadnu porciu halušiek na kórejský spôsob, naservírovaných s ľahkosťou a vtipom Dominike vlastným. Na pretras sa dostali nielen upírske jelene, rámen, domáci miláčik kimči a jedlo všeobecne, ale takisto škôlkarsky život, poklony alebo bublinková fólia, ktorá sa v obchodoch rozchytá tak rýchlo ako u nás teplé rožky, a tiež ležérna móda à la páperová vetrovka s gumenými šľapkami naboso – pretože v tejto krajine sa kreativite žiadne medze nekladú! Skrátka, môžete sa tešiť na ďalšiu zbierku zážitkov, príhod a dojmov zo života na druhej strane zemegule, prekypujúcu podivuhodnosťami a kultúrnymi odlišnosťami, ktoré vás pobavia i udivia, no medziiným sa dozviete aj jednu životne dôležitú vec: základom prežitia kórejskej zimy je držať sa pri zemi.... celý text
Humor Literatura slovenská Cestopisy a místopisy
Vydáno: 2022 , Inspira PublishingOriginální název:
Kórejské halušky, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kórejské halušky. Přihlašte se a napište ho.
Milé, překvapivé a leckdy úsměvné povídky z druhého konce světa. Zajímavé přiblížení odlišné kultury a stylu života v krátkých povídkách, kterými jsem si zpříjemňovala cestu do práce.
Druhá kniha od Dominiky a rovnako super.
Tentokrát nám sprostredkovala veselé historky zo života v Južnej Kórey. Niektoré veci boli pre mňa nepredstaviteľné: chodiť naboso v gumených šľapkách v zime, bŕŕ, až ma striasalo:). Naopak v niektorých veciach by sme sa mohli kľudne inšpirovať, napr. rýchlosťou výstavby diaľnic.
No a bizarná poviedka na záver "O prdiacej neveste" bola proste top.
Vskutku úsmevné čítanie a už sa teším na Dominikinu ďalšiu knižku.
„Aké to je – presťahovať sa s rodinou, s malými deťmi, na druhý koniec sveta? Ako sa tam dorozumiete? Čo si počnete? Nebojíte sa?“
Namiesto odpovedí som len krčila plecami, nejako už hádam bude.
„Jasné, že sa nebojíš,“ utrúsil manžel, „to ste vy Rusnáci – len zobrať pod pazuchy deti, kury, kravu, a dva mesiace sa pokojne plaviť hoci aj do Ameriky.“
"Vianoce prišli naozaj vo veľkom štýle. V metre sa zjavil veľký bilbord s vysmiatym Ježišom a nápisom: Všetko najlepšie k narodeninám!"
Poslední Mona Lisa a další knižní novinky (12. týden)
21.03.2022
Kniha Kórejské halušky v seznamech
2022 | Kórejské halušky |
2023 | Kočičí kožich a velbloud u Velké čínské zdi |
2024 | Mačkohlavý orol alebo Cesta do tajov čínskej a kórejskej kultúry |
2024 | Biele mesto |
Autorka se s rodinou na nějaký čas přestěhovala do Jižní Koreji a tamní zážitky a zvyklosti ji přiměly sepsat tuhle fajn knihu. Koreou naprosto nepolíbena jsem jenom žasla. Paní Dominika v krátkých kapitolách shrnula spoustu pro nás neobvyklých zajímavostí a já si čtení opravdu užila.