Když padaly hvězdy přehled
Jan Kucin
Koruna snů série
1. díl >
Původní česká fantasy ze světa, v němž zmizela magie Před šesti sty lety se lidé vzepřeli bezohledné tyranii prastarých mágů a rozpoutali válku, díky níž z povrchu země nenávratně zmizela kouzelná moc. Dávný svět se stal pouze vzpomínkou. Teď se však zdá, že se magie vrací, a nikdo netuší, co všechno by se mohlo navrátit spolu s ní. Erik je synem nejbohatšího šlechtice Elisianského království. Jeho bezpečný a poklidný život, točící se kolem studia a knih, se však ze dne na den úplně změní. S dávným otcovým přítelem se Erik vydává na výpravu za tajemným magickým stromem, která ho zavede na palubu pirátské lodi, do špinavých měst a nakonec až do hlubokých lesů, kde se stíny minulosti stávají stále temnější. Mezitím se Erikův starší bratr Dorian potýká se zkaženým zločineckým podsvětím i se svými vlastními rozhodnutími, která toho způsobí mnohem víc, než by ve světě bez nadpřirozena mělo být možné. Odpovědi se vydává hledat i legendární stárnoucí pirát Solomon Hejk. Ten vždy těžil z toho, že byl pokaždé o krok před ostatními. Jenže pokoušet osud i vlastní štěstí se nikomu nemůže dařit donekonečna.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Když padaly hvězdy. Přihlašte se a napište ho.
Moc pěkné, jen trochu dlouhé. Některé popisy, třeba u Lovců se opakovaly. Exkurzy do historie dělají autorův svět plastičtějším, ale příběh trochu protahují.
Rozhodně je to ale dobré čtení.
Kniha ma vše co mám ráda. Historii,piráty, království, čarodějnice, magie ale i kamarádství a hrdinství.
Erik, Deva, Lily a Solomon jsou moji oblíbenci. Zajímá mě co na své cestě prožijí.
Hodně mně pomohla mapa na začátku knihy.
Knižní novinky (38. týden)
19.09.2021
Kniha Když padaly hvězdy v seznamech
Kucinova kniha připomíná košatý strom, z jehož kmene vyrůstají tu silnější, tu tenčí větve. Tou první je Erik, který se na popud svého otce vydává do nitra kontinentu, aby zde v srdci Vrbenské vrchoviny pátral po magickém stromu, zatímco se jeho bratr snaží ovládnout zločinecké podsvětí hlavního města. Jenže pomyslnou korunu tohoto stromu netvoří jen tyhle hlavní větve, ale také spousta menších, ovšem neméně důležitých. Slovutný pirátský kapitán se znovu vydává na moře a čelí nejedné výzvě, zatímco na druhé straně světa tajemní horalové bojují proti démonům vzešlým z hlubin hvozdu. Potom jsou tu ještě příběhy od táborových ohňů a dávné legendy zachycené v kronikách. Všechny tyto větve a větvičky tvoří košatou korunu, jejíž vrchol se ztrácí v neznámu.
Originální svět, spousta atraktivních míst, hrdinové, kteří nejsou černobílí, a několik pěkných dějových zvratů jsou tím, co by mohlo čtenáře fantasy zaujmout. Ostatně kdo z nás rád nezavítá na palubu pirátské lodi nebo do tajemné divočiny? To všechno a ještě mnohem víc Jan Kucin ve své knize Když padaly hvězdy nabízí. Jen je třeba se obrnit trpělivostí. Tohle je běh na dlouhou trať a především díky zdlouhavým popisům občas pekelně zadrhává. Přitom by možná stačilo příběh trochu prostříhat a některé vedlejší větvičky odstranit úplně. Elisiánské království je však teprve na začátku nové éry a žádná dějová linka nedoběhla do úplného konce.