Bledý snílek / Píseň úsvitu přehled

Bledý snílek / Píseň úsvitu
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509692/bmid_bledy-snilek-pisen-usvitu-7YR-509692.jpeg 4 63 63

Kostičas série

Dvě novely, které doplňují románovou sérii Kostičas a strhující příběh krajinochodkyně Paige Mahoneyové. Bledý snílek se vrací do dob, kdy bylo Paige teprve šestnáct let a v kriminálním podsvětí patřila k nováčkům. V nebezpečném srdci Londýna utekl cenný poltergeist, kterého je nutné dopadnout dřív, než způsobí chaos. Jenže o takovou vzácnost, jako je poltergeist, usiluje každý člen syndikátu a soupeřící gangy jasnovidců se nezastaví před ničím. Paige prožije křest ohněm, aby se ke gangu Sedmi pečetí mohla přidat. Píseň úsvitu se odehrává mezi závěrem románu A zrodí se píseň a začátkem čtvrtého dílu Když spadne maska. Paige a Arcturus právě dorazili do pařížské citadely Scion. Vyčerpané Paige nezbývá nic jiného než zůstat v úkrytu, daleko od revoluce, kterou začala. Snaží se zotavit a vyrovnat se se svými duševními i fyzickými zraněními. Po týdnech odloučení se Arcturus a Paige začínají sbližovat.... celý text

Literatura světová Novely Fantasy
Vydáno: , Host

The Pale Dreamer, The Dawn Chorus

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bledý snílek / Píseň úsvitu. Přihlašte se a napište ho.

alef
11.10.2024 5 z 5

Vstoupilas´ do světa vidoucích, jak nečekaný host, hranice mezi realitou a snem se v tu chvíli rozplynuly,
spolehla ses´ jen na svou intuici, a odvahu, kterou by od tebe tehdy nikdo nečekal,
nastoupilas´ cestu plnou výzev, co tě zformovaly a posílily.
Přišlas´ s odhodláním, připravená najít si své místo v tom novém, fascinujícím světě.
Bledá krajinochodkyně, cos očekávala od Sedmi pečetí?
A co bylo tvou vstupenkou do tajného podsvětního společenství?

Návrat tam, kde to všechno začalo, byl pro mě vítaným zpestřením, doplněním informací, získáním nového úhlu pohledu. Skrze jeho optiku pak hodnotíš celý příběh znovu a trochu jinak – změní se ti totiž kontext! Najednou víš, cos předtím nevěděl …

I návrat na počátek pařížské cesty leccos vysvětluje – mezi Paige, která už není Bledým snílkem, protože už dávno prokázala svou odvahu a přesvědčila o svých schopnostech, a tak je Černou můrou, schopnou pohybovat se nepozorovaně, neslyšně letět nocí a v tichosti se přiblížit ke světlu, a která je teď velitelkou, silou, Kmotryní --- a Arcturem – Strážcem, který tak naplňuje své … „předurčení“?

Černá můra má teď dost potrhaná křídla … a tak HO potřebuje – je pro ní kotvou, která ji drží v bezpečném přístavu … ON ji dodává odvahu a odhodlání, ONA jemu je inspirací – a tak by to měli vědět, že spolu můžou růst!

Vlastně se mi oba minipříběhy líbily natolik, že bych uvítala víc takových návratů porůznu do důležitých momentů hlavního příběhu. Odkrytá minulost dost napovídá o motivaci, doplňuje kontext, ale taky přináší nový svěží vítr příběhu do plachet (osvěžením paměti v staronových odhaleních, v znovu vyvěrajících emocích) … najednou víš, že jeden bez druhého by nebyli tím, čím teď jsou!

Teprve pak může přijít píseň úsvitu – nový začátek, nová naděje v temnotě …

knihomolkajanca
29.04.2024 3 z 5

Patříte mezi fanoušky dystopické série Kostičas a čekání na další díl vám přijde stejně jako mně nekonečné? Pak vám určitě doporučuji sáhnout po této útlé knížečce. Jak již název napovídá Bledý snílek/Píseň úsvitu obsahuje dvě novelky ze světa Kostičasu, které vám přiblíží některé momenty a situace, na které jste při čtení narazili. Každá novela se odehrává v jiném časovém období a umožní vám o něco lépe nahlédnout do hlavy krajinochodkyně Paige a možná o kapku více pochopit některé její kroky.

Bledý snílek vás zavede do doby, kdy bylo Paige šestnáct let a mezi kriminálníky se pohybovala teprve chvíli. V Londýně v té době unikl nebezpečný, ale velice cený poltergeist, kterého je třeba chytit dříve, než napáchá větší škody. A právě tento úkol padne i na Paige, pro níž by úspěch znamenal vstupenku ke gangu Sedmi pečetí.

Píseň úsvitu nás posune o několik let dopředu, do období mezi třetím a čtvrtým dílem série, kdy Paige společně s Arcturem teprve dorazili do Paříže. Je to jen chvíli poté, co si Paige prošla peklem v podobě mučení, sáhla si na fyzické i psychické dno a pomalu se začíná zotavovat. A také znovu sbližovat se Strážcem.

Ani jedna z novel není něco, co byste nutně pro pokračování v sérii potřebovali. Je to ale moc příjemný návrat do světa Kostičasu a líbilo se mi, že mi novely lehce osvětlily některé chvíle a vyplnily bílá místa v příběhu. Více mě bavila zejména ta druhá, která opravdu hodně barvitě a naturalisticky přiblížila, čím vším si Paige prošla a jak hluboce ji to zasáhlo. A samozřejmě se v ní objevuje Strážce, který je můj oblíbenec a jednoduše jeden z tahounů příběhu. Za mě zajímavé čtení pro fanoušky série.

Hodnocení: 70%

Za knihu k recenzi moc děkuji nakladatelství Host.

Suza007
19.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Vlastně mě to docela bavilo. Obě povídky nás nechají lépe nahlédnout do povahy Paige, což oceňuji, protože v knížkách mi chování Paige nejednou připadalo dost nelogické. Asi víc mě oslovila Píseň úsvitu, která se časově odehrává po 3. díle série. Nemám moc ráda hrdiny, které nic nezaskočí a z každého zranění se do rána uzdraví. Tady je dobře vidět, že Paige trvá dost dlouho, než se vzpamatuje z toho, co zažila při svém věznění, a že to pro ni není vůbec snadné. Také jsem ocenila, že se opět trochu sblížila se Strážcem.

Válka dvou královen, Tvoje vina a další knižní novinky (19. týden)

07.05.2023

Kniha Bledý snílek / Píseň úsvitu v seznamech