Krajina snů přehled

Krajina snů
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380794/bmid_krajina-snu-n82-380794.jpeg 4 429 429

Sandman série

Už třetí svazek úspěšné série Sandman v barvě! Kniha obsahuje čtyři příběhy vyprávějící mimo jiné o únosu Kalliopé, o netradičním sehrání Snu noci svatojánské a o tom, jaký byl svět v dobách, kdy byl člověk malý jako morče a kočky jej lovily pro zábavu... Nový Gaiman je prostě tu!

Horory Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew

Dream Country, 1995

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krajina snů. Přihlašte se a napište ho.

evismaior
11.12.2024 4.5 z 5

(SPOILER) 90% - Krajina snů mě zatím z komiksové sandmanovské série bavila nejvíc. Tvoří ji sice jen čtyři samostatné povídky, kde se Sandman objevuje vlastně jen epizodně, ale byly to ty typické gaimanovské náměty, které mám ráda a o kterých jeden z jeho spolupracovníků v předmluvě napsal, že zatímco my všichni trávíme v krajině snů jen pár vteřin na pomezí spánku a bdění, Gaiman v tomhle světě žije a ty sny do nás valí - vlastně stejně jako Sandman.
Sen noci svatojánské je tak příběhem divadelní společnosti Williama Shakespeara, která sehraje představení pro neobvyklé Sandmanovy hosty, kteří díky této hře, v níž se objevují jako postavy, nikdy nebudou v lidském světě zapomenuti.
Sen tisíce koček je nezapomenutelný svojí vizí, že stačí, aby určitý počet jedinců snil tentýž sen a ten sen se může stát jedinou existující skutečností. Kdysi obrovské kočky lovily maličké lidi, nyní jim velcí lidé topí koťata - a kdoví, jak to jednou skončí?
Fasáda nám pro změnu představuje osamělou ženu, které její superschopnosti znemožňují spáchat sebevraždu, přestože smrt je to jediné, po čem touží.
A konečně úvodní povídka Kalliopé o múze vězněné a zneužívané starým spisovatelem, jemuž kdysi přinášela inspiraci a který ji posléze prodá mladšímu kolegovi. Opět je to jedině Sandman, kdo ji může zachránit, protože kdo jiný dokáže zahltit lidskou mysl tolika sny až k zešílení?
Tahle povídka mě bavila asi nejvíc, hlavně také proto, že v závěru knihy k ní Gaiman připojil i svůj scénář. Bylo nesmírně zajímavé seznámit se s jedním z mnoha způsobů, jakým může komiks vznikat (tedy když autor píše pouze scénář a kresby, kolorování, lettering a další související činnosti dělají jiní tvůrci, kteří dané umění skvěle ovládají). Přečíst si, jak si autor představuje rozvržení panelů na stránce, jejich ohraničení, podobu písma, bublin, a ocenit i velmi podrobný popis toho, co má být na jednotlivých panelech nakreslené. Je vidět, že autorova vizuální představivost je bohatá, pracuje třeba i s takovými "drobnostmi", jako kde bude v sešitě vložená stránka s reklamou a tomu složení panelů přizpůsobuje. Za mě to byla opravdu působivá ukázka jeho tvorby.

Luigi1
06.11.2024 4 z 5

Docela to šlo

dr.horrible
20.03.2024 3 z 5

Fajn bonusový materiál. Najviac sa mi páčila shakespeareovská poviedka.
Tri hviezdy sú možno málo, ale románovo koncipované epizódy Sandmana sú proste o dve triedy vyššie.

Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)

24.03.2024

Kniha Krajina snů v seznamech