Král Lávra přehled

Král Lávra
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250409/bmid_kral-lavra.jpg 4 2032 2032

Klasická parafráze pohádky cizího původu o králi Midasovi s oslíma ušima, obsahující narážky na dobovou situaci, tupost, omezenost, zlobu panovníka. Báseň si nese formu parodie historií o hodných panovnících a jejich často nelítostných činech. Vystupují tu postavy: král, holič Kukulín a čeští muzikanti, představující pasivitu poddaných. (zdroj: palmknihy.cz)... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Král Lávra. Přihlašte se a napište ho.

martianekk
23.11.2024 3 z 5

Tato satirická báseň i obsahuje pohádkové motivy a na konci je ponaučení. Dílo je inspirováno řeckou a irskou mytologií. Snadno se čte i chápe.

Uma
14.09.2024 4 z 5

Dobré. Vhodné k maturitě.

Erika017
10.09.2024 5 z 5

Hezké dílo, které se mi dobře četlo. Jedná se o poměrně usmevnou báseň o krali s velkýma ušima. Jak je u Borovského známo, často se věnoval satiře a kritice tehdejších poměrů. Ale musim si klást otázku, co přesně kritizoval zde. Ano, asi to poukazovalo na kralovo chování a strach z toho, že by se jeho tajemství mohlo provalit, ale i tak se mi to jevi spíše jako vtipna pohádka. Za sebe můžu doporučit

Tři desítky nových eknih zdarma ke stažení

22.03.2021

Kniha Král Lávra v seznamech