Krátky list na dlhú rozlúčku přehled

Krátky list na dlhú rozlúčku
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259216/bmid_kratky-list-na-dlhu-rozlucku-c8R-259216.jpg 3 23 23

Peter Handke patrí medii najvýznačnejšie zjavy povojnovej nemeckej literatúry. Kým vo svojich predošlých dielach sa zameriaval predovšetkým na jazykové experimenty, v románe „Krátky list na dlhú rozlúčku" sa pokúša svojským spôsobom vyrovnať s bezprostrednou skutočnosťou Hrdina a zároveň rozprávač príbehu sa vydáva na cestu po Spojených štátoch Pokúša sa nájsť svoju ženu Judith, s ktorou sa rozišiel, lebo ich vzťah poznačilo odcudzenie, ba až nenávisť Judith rozprávača potajomky sleduje a kladie mu rôzne nástrahy: dá ho zbiť chuligánskou bandou, pokúsi sa ho aj zavraždiť. Počas cesty, ktorá vedie od východného pobrežia Spojených štátov až ku brehom Tichého oceánu, hrdina spoznáva nielen povrchnosť a klamnosť americkej skutočnosti, ktorá vedie k odcudzeniu, k izolácii od spoločenských problémov a uzatváraniu sa do vlastného mikrosveta, ale naučí sa lepšie chápať aj sám seba a vnútorne dozrieva Uvedomí si, že pred vlastnou minulosťou nemožno utiecť, že ju treba prekonať. Keď sa napokon stretne so svojou ženou, pochopia sa a rozídu ako priatelia... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Der kurze Brief zum langen Abschied, 1972


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krátky list na dlhú rozlúčku. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (5)

dr.horrible
05.09.2022 5 z 5

Neustále opisovanie prostredia a emócií - on je to snaď takmer cestopis - nažhaví na návštevu USA, ale od spomínaného Kerouaca je to vzdialené úplne najviac. Miestami snové prechody, ťažko vnútorne intímne - pritom odťažité; blízko postavám, ďaleko vzťahom. Toho Wendersa to pripomína dosť. Tak ďaleko, tak blízko.

debreno
06.06.2022 4 z 5

Rozhodne nadčasová novela, ktorá však môže byť pre niektorých čitateľov ťažko prijateľná, čo naznačuje aj jej priemerné hodnotenie. Handke využíva dialóg vyložene ako neprirodzenú prezentáciu vnútorného monológu, a síce veľmi neprirodzené vyhlásenia postáv v jeho podaní vôbec nepôsobia rušivo. Jediná chybička krásy je snáď trochu rozpačitá príprava záveru, ktorá v porovnaní s ostatnou knihou pôsobí trochu zbrklo.


Bassquiat
21.11.2019 4 z 5

Na této Handkeho novele lze dobře vidět, jak moc se za těch 20 let od vydání románu Na cestě proměnil vkus (evropského) publika. Tato novela totiž s Kerouacem sdílí snad už jen hlavní motiv (trip napříč USA). Tím podobnost končí. Handkeho hlavním hrdina je rozvážný a distingovaný mladý muž, který netouží po žádném velkém dobrodružství. Spíše by se dalo říci, že se neustále dobrodružství vyhýbá a nejlépe se cítí na pokoji nějakého (luxusního) hotelu či na palubě letadla, kde je mu k dispozici někdo z personálu. Na tomto textu nejvíce oceňuji, že nijak nereflektuje revoluční události z konce 60 let (ať už evropské či americké). Novela je totiž výslovně antirebelská. Handke se nesnažil být trendy (marxismus, rudé vlajky, kontra-kultura, demonstrace, hippies, protesty proti válce ve Vietnamu). Jedná se o civilní sondu do americké oficiální kultury začátku 70. let. Běžný život pohledem běžného Evropana. Právě okolnost, že Handke nechal módní vlny stranou, dělá dle mého tuto novelu "čtitelnou" i v roce 2019. Doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Krátky list na dlhú rozlúčku v seznamech

v Přečtených34x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit3x