Krize a tvořivý přístup k ní přehled
Verena Kast
Podtitul: " Typy životních krizí, jejich dynamika a možnosti krizové intervence" Kniha o psychodynamice životních krizí a možnostech krizové intervence. Na četných příkladech ze své terapeutické praxe autorka vysvětluje vznik a psychodynamiku krize. Zároveň vytyčuje základní možnosti krizové intervence, kdy si vytvoříme od krize určitý odstup, hledáme její zdroje, souvislosti, ale i východiska, na základě kterých lze krizi pozitivně využít jako příležitost k osobnímu rozvoji, novému prožívání sebe a světa, uvědomění si vlastních kompetencí v životě. Krizová intervence tedy spočívá především ve schopnosti navázat s krizí kontakt. K tomu nám, zvláště v těch obtížnějších situacích, může pomoci terapeut. Kniha je určena terapeutům i laikům či přímo lidem prožívajícím krizové období. Najdeme v ní vysvětlení příčin krize, ale také cesty k řešení životních krizí.... celý text
Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2000 , PortálOriginální název:
Der schöpferische Sprung, 1987
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krize a tvořivý přístup k ní. Přihlašte se a napište ho.
Od Vereny Kast to není má první kniha, takže jsem byl trochu přeci jen připraven na to, co mě čeká. Čte se to dobře, autorka přichází s různými variantami krizí, lidmi v různých situacích a následným řešením ze strany terapeuta, ale onen tvořivý aspekt je zde zkrátka zmíněn přeci jen úplně jinak, než jsem v počátku doufal. Jedná o popostrčení, či první krok na cestě ven... To se vlastně čtenář dozví už v úvodním slově. Původně jsem ale myslel, že bude tématem nasměrování skrze nějakou uměleckou činnost, ale to se nestalo ani v jednom případě. Přesto je to čtení poučné a zajímavé, určené hlavně pro zájemce o tento prvotní impuls (ne)správného fungování naší psychiky v rámci těžkého období života.
Kniha Krize a tvořivý přístup k ní v seznamech
2012 | Úzkost a její smysl |
2005 | Otcové-dcery, matky-synové |
2010 | Hněv a jeho smysl |
2014 | Vybrané spisy C. G. Junga |
2000 | Dynamika symbolů |
Doplněk ke komentáři LordaSnapea: kniha je určena terapeutům, je o tom, jak oni mají zacházet s pacienty v krizi. Rady, jak si poradit s vlastními krizemi, moc nečekejte.