Meno vetra přehled

Meno vetra
https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95262/bmid_meno-vetra-gBP-95262.jpg 5 1141 1141

Kvothe vyrastá v spoločnosti kočovných umelcov. Šťastné detstvo ukončí nepochopiteľná vražda jeho rodičov a všetkých, ktorých mal rád. Túžbu pomstiť smrť blízkych potláča potreba vyrovnávať sa s nástrahami bežného života. Po období osamelosti sa Kvothe ocitá v nepriateľských uliciach Tarbeanu, kde si hojí rany na duši a postupne sa preberá z letargie. Rozhodne sa pre štúdium na univerzite, kde sa presadí aj napriek nízkemu veku a nedostatku peňazí. Objavuje hodnotu priateľstva i silu nepriateľstva. Spoznáva príjemné aj trpké stránky prvej lásky. Je vnímavejší a šikovnejší ako iní ľudia, ale život mu stavia do cesty aj väčšie prekážky. Musí bojovať s chudobou, predsudkami i s vlastnými pocitmi. Pritom však nezabúda na predsavzatie vypátrať vrahov svojich rodičov. Ľudia, ktorých hľadá, sa v jeho svete považujú za bytosti z rozprávok, ale ich meno sa vyslovuje len šeptom. Kvothe sa pri honbe za mýtom postupne – a neúmyselne – sám stáva legendou.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Ikar (SK)

The Name of the Wind, 2007

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Meno vetra. Přihlašte se a napište ho.

Erudite
25.10.2024 5 z 5

Když jsem si všimla, že Patrick Rothfuss vydal další knihu (Tenká hranice touhy), došlo mi, že už si po asi deseti letech (možná čekám až autor dokončí svou trilogii i déle?) nemohu vzpomenout, o čem vlastně Jméno větru je. A jestli celou dobu netvrdím všem kolem sebe jak úžasná kniha to je ze zmýleného pohledu holky na sklonku puberty, kterou již nejsem.
Proto jsem ji přečetla znovu. Za dva a půl dne. Tím jsem si ověřila, že kniha doopravdy JE úžasná. Dokáže vtáhnout a nepustit. Dokáže se s vámi ponořit do ticha ze tří částí, ze kterých to vaše je to největší a nejnapjatější a halí ta druhá dvě (narážku pochopí ti, co již knihu četli). Mohu se znovunabytou jistotou dále pokračovat v propagaci této knihy mezi lidi známé i neznámé. Třeba nás jednou bude dost na to, abychom Patricka Rothfusse přesvědčili, že ta třetí kniha by se už doopravdy hodila - jinak se sem budu muset vrátit za dalších 10 let.

Dydy7
09.07.2024 5 z 5

Milujem fantasy knihy a som veľmi rada, že som sa mohla ponoriť do sveta, ktorý pre nás vytvoril Patrick Rothfuss. Je to úvodný diel trilógie (aj napriek tomu, že autor sa s poslednou častou moc neponáhľa) o kráľovrahovi Kvothem, ktorému sa do cesty pripletie "Kronikár" a ten ho presvedčí aby mu vyrozprával svoj príbeh.

Rothfuss si pre nás pripravil naozaj zaujímavý a rozsiahly fantasy svet, ktorý je veľmi detailne a dopodrobna popísaný. Každou jednou stránkou ma autor dokázal viac a viac vtiahnuť do deja a celé som to prežívala spolu s Kvothem.

Kvothe je výborne napísaná postava, aj napriek tomu, že je to pomerne arogantný a namyslený človek, bavilo ma čítať o jeho osude. Kronikárovi popisuje všetko čo sa mu stalo od detstva, hovorí mu o živote po strate rodičov a nakoniec sa dostaneme na univerzitu mágie.

Práve mágia, má v knihe veľkú rolu a naozaj som si užívala to ako sa s ňou Kvothe postupne dostával do kontaktu. A nechýba ani romantická línia.

Kniha je poriadne hrubá, popisná, nie je tam až tak veľa akcie ako v iných fantasy knihách, ale autor naozaj píše výborne. Teším sa ako to celé bude pokračovať v ďalšej časti. To je ešte hrubšia tehla, ale určite sa do nej pustím. A som zvedavá, či sa dozvieme akého kráľa to vlastne ten Kvothe zabil.

engelbert
12.06.2024 4 z 5

S knihou jsem velmi spokojen. Nejsou tu žádné osudové bitvy, intriky mocných, nekácí se tu trůny. Přesto je příběh poutavý a posedlost hlavního hrdiny hledáním tajemství o zkáze jeho rodiny, je uvěřitelná. Nejsou tu nevyužité příležitosti (vlčí mláďata ve Hře o trůny), ani inflace mimořádných schopností (Píseň krve zná ve stejnojmenné knize na konci skoro každý). Trochu samoúčelná jsou data, která zcela opouštějí náš kalendář.

Knižní novinky (1. - 7. 10.)

30.09.2012

Ocenění knihy (2)

2008 - YALSA Book Awards (Axel Awards)
2007 - Quill Award (Sf/fantasy/horror)

Kniha Meno vetra v seznamech

v Přečtených1 528x