Krvavá předehra: Španělsko, 1936–1939: Občanská válka a zahraniční intervence přehled
Roman Cílek
Obsáhlá kniha předního českého autora literatury faktu je dramatickým, čtenářsky přitažlivým a mnoha dokumenty, svědectvími i osobním pátráním obohaceným pohledem na občanskou válku ve Španělsku, která přerostla hranice své země a dodnes je zatížena mnoha protichůdnými názory i ideologickým balastem. Vojáci, politikové, tajná diplomacie a konfrontace zájmů nastupujících fašistických mocností s nejednotnou demokratickou Evropou učiní ze Španělska skutečný prolog k celosvětovému konfliktu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krvavá předehra: Španělsko, 1936–1939: Občanská válka a zahraniční intervence. Přihlašte se a napište ho.
Dost neobjektivně napsáno, je sice pravda , že bez pomoci Německa a Itálie by se Franko k moci nikdy nedostal, ale proč se udržel u moci až do své smrti 1975 hovoří jasně, pro katolistické Španělsko byl přijatelnější jeho režim než budování ,, sovětského ráje,,
Nejen, že autor není s to zřít dějiny nezaujatě, nýbrž ani psát literaturu faktu nedokáže. K prvé výtce dodám jen, že kniha je, jako by ji psal bolševický republikán z oněch dob, ovšem i ten by snad znal rozdíl mezi historií a historickým románem. Místo, aby autor položil dějinné souvislosti, předpoklady války a politickou atmosféru ku pochopení oné války, nás zabaluje do minuciózních případů, jejichž účelem je pouhé napětí čtenáře k jeho románu. Tato kniha není hodna čtení lidí, kteří ctí opravdovou literaturu naučnou a ne tenhle blivajs.
Knižní novinky (2. týden)
10.01.2021
Kniha Krvavá předehra: Španělsko, 1936–1939: Občanská válka a zahraniční intervence v seznamech
španělská občanská válka (1936-1939) španělské dějiny historie a fakta
Autor se s vydáním své knihy opozdil minimálně o 15 let. V rámci komunistické propagandy by zapadla.