Kupec benátský přehled
William Shakespeare
Kupec benátský : drama v pěti jednáních / William Shakespeare ; přeložil J.V. Sládek
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 1923 , J. Otto - Ottovo nakladatelstvíOriginální název:
The Merchant of Venice, 1599
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kupec benátský. Přihlašte se a napište ho.
Musím říct, že pro mě bylo docela těžké tuto knihu číst a porozumět jí. Myslela jsem si, že Shakespearova komedie bude jednodušší než jeho tragédie. (Předtím jsem četla Shakespearovy hry Othello a Romeo a Julie.) I tak ale velmi zajímavá klasika, s určitým přesahem do součastnosti. Musím ale říci, že Žid Shylock je ve hře vykreslován jako vyložený záporák, se spoustou negativních vlastností což mi přijde dost přehnané.
Klasika přečtena díky ČV. Divadelní forma žhavila představivost příběhu. Překvapil mě u WS šťastný konec.
„Proč bych se soudu bál když nic nepravého nepáchám.“
„A zisk je požehnání, jen se nesmí krást.“
Ocenění knihy (1)
1955 -
Státní cena za literaturu
(Eriku Adolfu Saudkovi za překlad)
Kniha Kupec benátský v seznamech
v Přečtených | 1 164x |
16. století divadelní hry Benátky
2015 | Romeo a Julie |
2010 | Hamlet |
2011 | Zkrocení zlé ženy |
1994 | Sen noci svatojánské |
1964 | Othello |
Klasický Shakespeare, všichni víme, oč běží. Bassanio potřebuje prachy na námluvy, tak si je půjčí od Antonia, který si je půjčí od profláklého lichváře Shylocka. Jenže Antonio právě přišel o lodě s nákladem, čímžpádem nemůže Shylockovi peníze vrátit včas a problém je na světě…
Nemám k tomu moc co říct, taková ta Shakespearova klasika co se týče komedií. Hra mě bavila, líbí se mi, jak jsou zde ženy nezávislé. Postavy jsou nicméně dost černobílé, zvlášť Shylock. Jeho přístup byl drastický, ale zároveň dostal strašnou bídu, kterou si podle mě úplně nezasloužil. Vlastně nevím, jak se ohledně něj mám cítit, i když je ve hře vykreslen jako hlavní záporák.
Ale užila jsem si to a to je hlavní.