Kým Paríž spal přehled
Ruth Druart
Nezabudnuteľný príbeh o viere a vzdore počas jedného z najpochmúrnejších období v dejinách. Santa Cruz, 1953. Jean-Luc sa snaží zabudnúť na dávne udalosti. Jazva na tvári je len malá cena za hrôzy, ktoré prežil počas nacistickej okupácie Francúzska. Teraz má nový život v Kalifornii a rodinu. Nikdy nečakal, že mu raz minulosť znova zaklope na dvere. Paríž, 1944. Mladá židovská žena nastupuje do vlaku smerujúceho do Osvienčimu s drobným uzlíkom v náručí. Vo chvíli zúfalstva vtisne to najvzácnejšie, čo má, do rúk cudzieho človeka. Zostáva jej iba nádej. Na tmavom nástupišti sa prepletú dva ľudské osudy, ktoré obom aktérom navždy zmenia život. Román Kým Paríž spal je príbeh o odhodlaní a odvahe, keď sa človeku zdá, že všetko stratil. No predovšetkým je to príbeh o tom, čo znamená ľúbiť.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2021 , Ikar (SK)Originální název:
While Paris Slept, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kým Paríž spal. Přihlašte se a napište ho.
Vůbec jsem nevěděla co od knihy očekávat. Ale tolik emocí a utrpení co všichni v příběhu museli vytrpět, to je opravdu jen pro silné povahy. Jedna z nejlepších knih co jsem v poslední době četla.
Napínavý a zároveň hodně smutný příběh dvou manželských párů a mezi nimi jeden smutný chlapeček. Z Francie jsou deportováni francouzští Židé. Mladá matka Sarah podá kolemjdoucímu muži balíček s jednoměsíčním dítětem. A tím začíná Jean-Lucova anabáze z vlasti přes Pyreneje do Kalifornie. Devět let vyrůstá malý Sam jako šťastné dítě, až do doby, kdy se podařilo Sarah najít ztraceného syna v Americe. Bolest obou matek, potažmo i otců, nelze přečíst bez slz v očích. Mnohem větší bolest zažívá malý Sam, který "z moci úřední" je navrácen do původní židovské rodiny v Paříži. Nezná cizí prostředí, nezná ani řeč, a tak propláče noci a smutné, až zatvrzelé dny. Díkybohu kniha končí k spokojenosti čtenáře. Mohu všem vřele doporučit.
Knižní novinky (48. týden)
28.11.2021
Kniha Kým Paríž spal v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) nacismus naděje Paříž okupace holokaust, holocaust deportace Židů záchrana dětí
Krásný, i když smutný příběh. Napínavé, jak to celé bude rozuzleno.