L'homme qui plantait des arbres / Muž, který sázel stromy (dvojjazyčná kniha) přehled
Jean Giono
Mistrovská povídka z roku 1953 v překladu Jiřího Reynka a s ilustracemi Pavla Čecha. Stylově čistá a dějově jednoduchá povídka vypráví o prostém, osaměle žijícím pastýři ovcí ve vyprahlé a vylidněné Provenci, s nímž se v roce 1910 poprvé setkal a který tiše a bez nároků na vděk den co den sázel v okolních kopcích stromy. Usoudil, že kraj bez stromů hyne, a rozhodl se situaci napravit. Poslední setkání autora s tímto člověkem se v roce 1933 odehrálo v zalesněných kopcích, kam se s vodou vrátil život a lidé. Kniha vypráví příběh muže, který sázel naději a vypěstoval štěstí. Dvojjazyčné vydání se zrcadlovým francouzským textem.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2010 , Literární čajovna Suzanne RenaudOriginální název:
L'homme qui plantait des arbres, 1953
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize L'homme qui plantait des arbres / Muž, který sázel stromy (dvojjazyčná kniha). Přihlašte se a napište ho.
Pokud hledáte důvod, proč žít, přečtěte si dvě krátké povídky: Muž, který sázel stromy a Krásné srdce (z povídkové knížky Bruna Ferrera – Balzám pro duši). V nich je vše (nebo alespoň mnohé :-) ): poznávej člověka a Boha, buduj svůj život na věcech, které přesahují práh věčnosti a buď “obyčejným hrdinou”, který den za dnem rozsévá zrnka pravdy, lásky, dobra.
S ohledem na kontext knihy se určitě dá ještě dodat: Rovněž spravuj dobře zemi, do níž Tě Bůh stvořil a kterou Ti svěřil k opatrování – zajímej se o ni, pečuj o ni, zkoumej ji, nakládej s ní, co nejlépe, aby nesla hojný užitek! Na konci svého života pak odevzdej Ti svěřené, v lepším stavu, než v jakém jsi to přijal.
Kniha L'homme qui plantait des arbres / Muž, který sázel stromy (dvojjazyčná kniha) v seznamech
1998 | Muž, který sázel stromy |
1995 | Hlasy země |
1934 | Člověk z hor |
1936 | Kéž tonu v radosti |
1994 | Silné duše |
Díky mým znalostem francouzštiny jsem si tuto knihu přečetl převážně v originále. Pro mě je to nejinspirativnější kniha, jakou jsem kdy četl. Jasně předává motivaci něco udělat. I malé úkony můžou změnit svět a podmínky, ve kterých žijeme k lepšímu. Doporučuji také lidem, kteří hledají smysl života nebo způsob, jak udělat něco správného.