Lada u ledu přehled
Ema Labudová
Ema Labudová na sebe upozornila prvotinou Tapetář, za niž byla nominována na Magnesii Literu v kategorii Objev roku. Svůj nový příběh přesunula z Anglie do Československa, z padesátých let na konec sedmdesátých. Tématem už není vztah mezi dvěma mladými muži, ale porucha příjmu potravy. Sedmnáctiletá Lada trpí anorexií. Nějaký čas trvá, než si rodiče všimnou, že výrazně zhubla – nebo spíš že je vyzáblá na kost. Začnou s domácí léčbou, Lada dokonce na čas skončí v nemocnici, neustále bojuje s odporem k sobě samé. Tahle situace ovlivňuje běžný chod rodiny, touha rodičů ji za každou cenu vyléčit, jakkoli sama nemá pocit, že by byla nemocná, v ní probouzí hlubokou nenávist. Postupně se vzpamatovává, ale postihnou ji psychické problémy. Sledujeme vývoj jejího prvního vztahu, který přeroste v manželství, pozorujeme přerod z dítěte v dospělou ženu, která zůstává nešťastná ve vlastním těle.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lada u ledu. Přihlašte se a napište ho.
Ani jsem nedočetla, což mluví za vše.
Skončila jsem ve čtvrtině knihy.
Příšerně nezáživné.
Nový román nejmladší vítězky Literární ceny Knižního klubu
23.02.2021
Knižní novinky (7. týden)
14.02.2021
Kniha Lada u ledu v seznamech
psychologie česká literatura Československo 80. léta 20. století anorexie poruchy příjmu potravy psychické problémy bulimie
Nedočetla jsem, nevyhovoval mi styl psaní, nelíbila se mi ani nálada celé knihy... Prostě buď mi to nesedlo, nebo je to stylem, jakým autorka píše a jak toto téma pojala.