Hloubení přehled
Robert Holdstock
Alex Bradley, dítě s nadměrně rozvinutou fantazií, které má po drastickém útoku neznámých sil poškozenou levou polovinu mozku, zmizí z domova. O měsíc později je jeho tělo nalezeno na okraji Ryhopského lesa. Alex byl však ve skutečnosti vstřebán lesem, vtažen skrz Hloubení do jeho zeleného jádra. Tam jeho mysl začíná oživovat tajuplný hvozd zvláštními narušenými mytágy, které ohrožují les, jeho přirozená mytága i Alexova otce Richarda, jenž spolu se skupinou vědců zkoumajících les pátrá po svém ztraceném synovi.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 1995 , PolarisOriginální název:
The Hollowing, 1992
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hloubení. Přihlašte se a napište ho.
S vysokou pravděpodobností kniha, kterou s tímto autorem končím. Je to chaotické, je to náhodné, postavy jsou nesympatické, ploché. Nepovedlo se ve mě probudit jakýkoliv zájem o příběh.
Často jsem se ztrácel, přechody skrze hloubení byly chaotické a těžko pochopitelné. Celá část s Iásonem mi připadala úplně zbytečná. Opět se tu recykluje téma záchrany příbuzného z lesa. Z chování Richarda jsem ale velmi často měl dojem, že ani tak nejde o záchranu jako čistě o pobyt v lesa. Během dlouhých úseků hlavní děj zcela stagnuje a zabíhá do slepých uliček.
Spousta otázek zůstává nezodpovězených. Celkově jde o velmi divné dílo, kdy jsem v hodně pasážích měl pocit, že autor byl na drogách. Vzhledem k tomu, že je to cca čtvrtý díl se i to dobré (zejména lesní atmosféra) dost okouká a v rámci série toho plno působí repetitivním dojmem. Už Lavondyss byla strašná a po Hloubení se Holdstockovi budu vyhýbat obloukem. Rozhodně nic pro mě.
Velmi emocionálně silná kniha o hledání, snech, představách, snahou vyrovnat se se svými ztrátami, bolestmi. Výborně propracovaný svět mýtů a jeho koexistence s reálným světem. Od přečtení předchozích dílů sice uplynulo již hodně času, ale kniha se dá číst i jako samostatný román.
Za začátek bych dal dvě hvězdičky, od pobytu Richarda v lese zase čtyři.
Kniha Hloubení v seznamech
2015 | Les mytág |
1996 | Les kostí (9 povídek) |
1999 | Merlinův les |
2010 | Avilion |
2015 | Lavondyss |
Lavondyss na mě onehdy zapůsobil tak (v dobrém i ve zlém), že pouštět se do další knihy o dítěti ztraceném v Ryhopském lese se mi opravdu nechtělo - tím spíše, že Hloubení na Lavondyss volně navazuje. Nakonec jsem však byla docela příjemně překvapena. Hloubení je rozhodně jedna ze čtenářsky přístupnějších z celého cyklu Les mytág a současně to není zas taková depka, jako jiné díly. Příběh vcelku příjemně plyne, ale z celkového hodnocení vychází lépe první a druhá část, kdy Alex mizí v lese a Richard se jej vydává hledat - chemie mezi postavami funguje velmi dobře, zase tady máme aspekt poznávání lesa optikou nových postav a příběh hezky odsýpá. Třetí část po návratu Richarda do lesa je ale často zběsile zmatečná a působí místy hodně uspěchaně. No a smysl celé pasáže s Iásónem mi doteď popravdě trochu uniká. Ve výsledku to bylo příjemné čtení, byť o něco slabší, než předchozí díly.