Sestřenice Běta přehled
Honoré de Balzac
Honoré de Balzac charakterizoval své dílo takto: Sestřenice Běta je tzv. chudá příbuzná, pronásledovaná neštěstím: žije v lůně tří nebo čtyř rozličných rodin a mstí se za všechna utrpení. Námět, který měl být zpracován jako povídka, Balzacovou horečnou tvořivostí vzrostl na román s celou řadou charakterů, jež se staly postavami světové literatury. Jsou to zvláště: venkovsky energická sestřenka, prostopášník baron Hulot, povýšenec Crevel a měšťácká kurtisána Marneffová.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1954 , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a uměníOriginální název:
La Cousine Bette, 1848
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sestřenice Běta. Přihlašte se a napište ho.
Knihu jsem odkládala z důvodů mnohokrát viděného filmu ,který je mým kultovním. Ale čekalo to na mě a nelituji. Sice se hodně liší dějem, ale knižní předloha je tradičně daleko bohatší, vrstevnatější a detailnější. Autor byl ve svém vidění postav psychologicky geniální. Nechyběl mu ironický nadhled, dokonalý popis charakterů, prostě literární skvost.
Je tu vidět pokrok oproti Otci Goriotovi, stále je to ale dílo zdlouhavé a nezáživné. Peníze, peníze, peníze, směnky, dluhy, půjčky, póřád dokola... A vztahy. Je to archaické čtení. Napříště si Balzaca rozmyslím.
Kniha Sestřenice Běta v seznamech
zfilmováno Francie francouzská literatura pomsta společenské rozdíly společenské romány
2006 | Otec Goriot |
1985 | Lesk a bída kurtizán |
1953 | Evženie Grandetová |
1955 | Ztracené iluse |
1974 | Sestřenice Běta |
Vydržet prvních zhruba 50 stran a pak je to tedy jízda. Krásně vyjádřené charaktery postav, strhující, úžasné.