Loutkářova hra přehled
Wolf Serno
LOUTKÁŘ SE VRACÍ! Berlín, anno 1783 Břichomluvec Julius Klingenthal je v šoku. Se svými šesti loutkami se chystá vjet do města, ale náhle je mu protiprávně zabavena celá jeho peněžní hotovost. V nouzi se osobně obrací na Fridricha Velikého, jenž projeví milost a pomůže mu. Avšak při odchodu ze zámku na Julia čeká další problém: Do náručí mu padne umírající muž – a loutkář se znovu zaplétá do objasňování mysteriózních vražd…... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2015 , Knižní klubOriginální název:
Das Spiel des Puppenkönigs, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Loutkářova hra. Přihlašte se a napište ho.
První díl jsem četla před pěti lety (aspoň k tomu jsou vlastní záznamy o přečtených zde dobré), takže jsem si moc nepamatovala. Opětovné shledání s ventriloquistou Klingenthalem na jeho štaci v Berlíně, resp. Postupimi, bylo víc než zajímavé. Seznámení se starým a nemocným, přesto stále vůdčím a bystrým císařem, Velkým Fritzem, bylo hlavním přínosem. Neb se jeho počínání (tajné budování Spolku německých knížat, zamýšleně pod vlastním vedením) v letech 1783-4 hodně týkalo i Rakouska, tedy jak potlačit snahy Josefa II. o připojení některých německých zemí pro změnu k jeho impériu (nejen Bavorska).
Takže se rozehrává spíš než loutkářova hra tak hra nejmocnějších - Prusko versus Rakousko, s dalšími silnými hráči na obou stranách, špioni ve všech možných převlecích a se smrtícími neviditelnými zbraněmi... (i zbraněmi obyčejnými, ale neselhávajícími - třeba takový chtíč).
Julius se svými loutkami, nyní včetně Fridricha, je ale opravdu příjemný originál. A jeho představení spolu s moderním umělecko-technickým salonem ukazujícím zvaným zájemcům momentální výdobytky lidského umu, to bylo opravdu zábavné.
"Fridrich se zarazil a svraštil čelo. 'Oslovil mě teď sire? Mluví snad nakonec francouzsky?...Tak budeme dál mluvit tímto jazykem. Němčina je jazyk žoldáků a sedláků, na tom nic nezmění ani ten škrabálek, ten tajný rada Goethe.'"
"...do Postupimi, kde v zámku Sanssouci mává žezlem Starý Fritz, který má neustále na jazyku nějakou kousavou poznámku a pro ženské půvaby nemá ani nejmenší slabost. Proslýchá se, že o markýze de Pompadour, carevně Kateřině Veliké a císařovně Marii Terezii se vyjádřil jako o třech největších evropských prostitutkách, a tuhle neuvěřitelnou urážku zcela jistě myslel vážně."
Slabší pokračování předchozího románu, přesto ale čtivé a rychle vtáhne do děje. Břichomluvec Julis, který mi je nesympatický neustálými rozhovory s loutkami, se v Postupimi setkává s plačkou Alenou, kterou stále miluje a připlétá se k vraždám šlechticů. Břichomluvec se setkává s pruským králem, stává se oblíbencem madam Eve, u které je Alena jako sekretářka a u které se pořádají setkání vlivných šlechticů. Promíchejme zde vraždy, sex, politiku a 18. století a dostáváme hlavní obsah knížky.
Pachatelka vražd byla od počátku tak zřejmá, že jsem se říkal, že to nemůže být ona a čekal jsem stále zvrat. Zda přišel nebo ne, raději neprozradím.
Kniha Loutkářova hra v seznamech
18. století Německo loutky historické detektivky loutkové divadlo historické romány
2005 | Ranhojičova pouť |
2017 | Medikus z Heidelbergu |
2014 | Loutkář |
2006 | Lodní ranhojič |
2012 | Doktorka z Boloně |
Tentokrát se břichomluvec Julius Klingenthal spolu se svými loutkami vydává na cestu k Fridrichu Velikému do Postupimi. Během jeho pobytu ve městě dochází k několika úmrtím různých významných lidí. Kdo je za jejich smrtí zjistí čtenář po přečtení této historické detektivky.