Lux Perpetua přehled

Lux Perpetua
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489419/bmid_lux-perpetua-wE7-489419.jpg 4 581 581

Náš starý známý Reinmar z Bělavy řečený Reynevan má i nadále problémy: buď se jej někdo snaží připravit o život, anebo mu činí nabídky, které nelze odmítnout. Pronásledují jej všední agenti rozvědek, ale rovněž nečisté síly, jež nikterak neskrývají svůj pekelný původ. Však také Reynevan žije v kruté a nebezpečné době, kdy Slezsko a Čechy pustoší křížové výpravy i husitské spanilé jízdy, kdy nikdo nezná slovo „slitování" a ve jménu Páně jsou vražděny tisíce nevinných. Reynevan ještě stále věří v náboženskou obrodu a stojí na straně Husových stoupenců - a to i tehdy, kdy se dopouštějí nelidských zločinů. On, lékař, idealista a nezištný zachránce chorých a trpících, se musí stát špehem, záškodníkem, vrahem a nelítostným mstitelem. Rozpolcen mezi povinností a hlasem srdce, musí vsadit vše na jedinou kartu, aby vyrval milovanou ženu z rukou nepřítele.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Leonardo

Lux perpetua, 2006

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lux Perpetua. Přihlašte se a napište ho.

Dant76
26.10.2024 5 z 5

Stejně dobré jako oba předchozí díly...

Morana107
16.10.2024 4 z 5

A lux perpetua svítí na cestu ve věčné temnotě... i když té tmy je povážlivě více

Reynevan, husitský zaklínač, zápasí s osudem i s časem, ale obojí je nad jeho síly, osud a čas nás vždycky dostihnou a pokud se budeme zdráhat je přijmout, smetou nás z šachovnice dějin.

S Raynevanem jsme prošli pěkný kus cesty, z naivního studenta se stal válečníkem a mágem.
Ale naivita mu zůstala stále, věřil v ideály, v moc přátelství, v lásku, ve výhru světla.

A postupně ztrácí vše.

Pomurník mu lásku vyrve z rukou vskutku brutálně, plamínek života jeho přítele sfoukla jediná kulka a jemu nezbývá než plakat nad těly svých drahých, které mu není dáno ani pomstít. Upíná se k boji ve jménu kalicha a vítězství světla, kvůli kterému si namočil ruce do krve.

Ale vznešené ideje s naším tolik prchlivým a zrádným světem mají jen málo společného a Raynevan náhle ztrácí i jednu z posledních smyslů života. Při holení tupě zírá na svoje žíly a pláče u toho jako chlapec.
Rod Bělavů si ale přece jen jde pro pomstu, avšak atentátníkem není Raynevan...

Dojemnou postavou celé série je bezesporu Elenče, tak hodná a Raynevanem tak přehlížená Elenče.
A ta je do něj přitom tolik zamilovaná a vzhlíží k němu jako ke svému vílímu králi.

Její přání byla vyslyšena a Raynevan se zjevuje na Elenčině prahu.
Snad i on ví, že tato křehká dívka pro něj může být novým důvodem žít a zase se smát.

Janadvorackova
10.09.2024 5 z 5

Poněkud temný konec celé série, ale ta doba veselá nebyla, i když se autor snaží o vtip. A často mu to jde.

Knižní novinky (38. týden)

13.09.2020

Knižní novinky (34. týden)

16.08.2020

Ocenění knihy (1)

2008 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Fantasy a horor)

Kniha Lux Perpetua v seznamech