Magorovy labutí písně přehled

Magorovy labutí písně
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389633/bmid_magorovy-labuti-pisne-Ol0-389633.png 4 373 373

Jirousova vrcholná sbírka "Magorovy labutí písně" vznikla v letech 1981-1985 během autorova nuceného pobytu ve věznicích v Litoměřicích, Ostrově a Valdicích. Formou pravidelně rýmovaných textů v ní autor zachytil zápas o vlastní identitu, přičemž zároveň dokázal vzpomínat i na řadu svých přátel i na všední a obyčejný svět, jenž se pro něho však v dané chvíli stává zcela nedostupným. Jirous se projevuje i jako bytostný metafyzik: inspiruje ho nejen křesťanství, ale i buddhismus, na jedné straně čerpá z tvorby prokletých básníků, na druhé z katolické moderny. Verše, záměrně komponované naivistickou formou, jsou tedy prodchnuty autorovou vírou, objevující se v netradičních žalmech a modlitbách. V neposlední řadě však je zároveň z Jirousova opusu cítit zřetelnou snahu podat svědectví o každodenní nelehké realitě člověka za mřížemi. Znění tohoto textu vychází z díla Magorova summa I tak, jak bylo vydáno v Praze nakladatelstvím Torst v roce 2015. Pro potřeby vydání Městské knihovny v Praze byl text redakčně zpracován. Zdarma legálně ke stažení na https://goo.gl/c7DD9Q.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Magorovy labutí písně. Přihlašte se a napište ho.

Miliarda
08.11.2024 4 z 5

Poezii takřka nečtu, nicméně Magorovy labutí písně mě příjemně překvapily. Snoubí v sobě neutuchající tíseň s humorem, obsahují velmi složitá témata, ale pro čtenáře srozumitelná a čtenářsky stravitelná a především skvěle popisují situaci tehdejších politických vězňů. Možná po přečtení této knihy svůj vztah k poezii lehce přehodnotím.

Vojslava
31.10.2024 4 z 5

Mám ráda tu poetiku, sladkou i hořkou, šedou i pestrou, osobní i přesažnou... i když mi jiné Magorovy sbírky "chutnaly" v době četby víc - zřejmě to záleží na přejemném vyladění textu a čtenáře v danou chvíli. K některým stránkám jsem se vracela, zvlášť ke své oblíbené: Nikdy jsem neplul po moři / a přece sedím v lodi... A budu se časem k těm stránkám vracet, to vím.

RonnieSmithx
16.06.2024 5 z 5

"Jak dlouho Bože ještě snesu
že žiju v ustavičném stresu?"

Doslova mé myšlenky během zkouškového

Vychází Čtenářský diář 2023, Sváděj mě a další knižní novinky (35. týden)

28.08.2022

„Pod hlohem odváděli mne / když jste mizely v bráně / Františka ještě mávala mi / teď už jsme zase s Bohem sami“

Ocenění knihy (1)

1985 - Cena Toma Stopparda

Kniha Magorovy labutí písně v seznamech