Malíř pomíjivého světa přehled
Kazuo Ishiguro
Tento román se vrací do Japonska těsně po druhé světové válce. Hlavní postavou a vypravěčem příběhu je malíř Masudži Ono, který dal ve 30. letech svůj talent do služeb japonské militaristické propagandy, a svého nejlepšího žáka dokonce udal na policii jako ideologicky nespolehlivého. Ono se jako mnoho lidí své generace stává náhle společensky nežádoucí osobou a měl by se možná za své minulé činy „omluvit“ sebevraždou, avšak malířova fasáda dlouho nejeví žádné známky trhlin. Náš čtenář jistě ocení pohled do nitra člověka, jenž se lidsky i umělecky propůjčil totalitnímu režimu a přežil jeho pád.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1999 , ArgoOriginální název:
An Artist of the Floating World, 1986
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malíř pomíjivého světa. Přihlašte se a napište ho.

Moje sedmá přečtená knížka od Kazuo Ishigura. Rozsahově o něco kratší než ty předchozí, obsahově velmi silné a smysluplné. Kratší pojetí není na škodu, je řečeno vše, co má být řečeno.

V této knize nám představuje stárnoucího malíře Masujiho, jenž prochází nejen poválečným Japonskem, ale hlavně trosky svého vlastního svědomí. Lehce přechází ze svých vzpomínek do přítomnosti a vypráví příběh o odpovědnosti, o vině. O rodině. O tom, jak můžeme nalézat svou minulost zkrášlenou filtrem, díky kterému vypadáme lépe hlavně samy před sebou. Poetickým jazykem Kazuo píše příběh člověka, který kdysi chyboval.
Kdyby byl #Malířpomíjivéhosvěta obraz, nejspíš by Kazuo začal jemnou zelenou vrstvou , pak by pastelovými barvami namaloval starého malíře Masujiho Ona, jenž sedí ve své dokonalé zahradě s nůžkami na křoví v klíně a přemýšlí o tom, kde jaký strom ještě potřebuje zastřihnout. Pozornému obdivovateli díla neunikne lehce zasněný výraz starce, na jehož tváři se zračí cosi bolestného.
Klidnou atmosféru obrazu brzy naruší drsná šeď těžké olejové barvy, která připomíná dopady války na Japonsko. Ishiguro se však těmito klid narušujícími suchými tahy štětce nespokojí, přidává vrstvy, zdařile využívá různých odstínů. Barev má na rozdávání - rudé vzpomínky na válku a černou pro ztrátu milovaných, jemné odstíny žluté symbolizující naději či nebeskou modř odkazující na cosi jako víru v lepší budoucnost. Oranžovou pro ty, na kterých válka zanechala stopy. Nejtmavší část obrazu však zaujímá město poničené válkou. V jeho ulicích se skrývají stíny Masujiho minulosti. Zatímco za obzorem svítá slunce a slibuje lepší zítřek, malířova silueta sklání hlavu. Pro něj je tato záře oslepující. Nedokáže v ní najít úkryt. Popředí obrazu se vynořuje z mlhy, některá místa však zůstávají bílá, jako dávno pohřbené vzpomínky, které nechceme přivolat zpět.
Hrubé tahy štětce odkrývají zrůdnosti války, i potlačené s(k)mutky. Jemné všednost života. Autor mistrně volí barvy, mísí odstíny smíření s těmi temnými, Odstíny pochybností a výčitek začínají převládat.
Ishiguro odstupuje a vidí, že obraz není ještě dokončený. A tak ho i zanechává, zbytek je totiž na čtenáři.
Jakou barvou ho dokončíte?
Knižní novinky (27. srpna - 9. září)
27.08.2018
„Pokud člověk selže tam, kde jiní nemají ani odvahu či sílu začít, může se za svým životem ohlížet s jistou útěchou, možná dokonce s hlubokým uspokojením.“
„U Takedy jsem hned v mládí dostal důležitou lekci. Totiž, že vzhlížet k učitelům je sice správné, ale zároveň je důležité si připomínat jejich omylnost. Naučil jsem se nejít slepě s davem, ale pečlivě zvažovat, kam mě vlastně postrkuje. A pokud jsem se vám [svým žákům] někdy snažil něco vštípit, tedy to, abyste se nikdy nenechali ničím vléct.“
Ocenění knihy (1)
1986 -
Costa Book Awards
(Novel)
Kniha Malíř pomíjivého světa v seznamech
v Mé knihovně | 155x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
sebevražda Japonsko zfilmováno anglická literatura psychologické romány malíři poválečná doba vinaAutorovy další knížky
2018 | ![]() |
2017 | ![]() |
2010 | ![]() |
2022 | ![]() |
2019 | ![]() |
To bylo tak krásné a těžké zároveň, pomíjivý svět předválečných císařských zvyků, rozhovory plné narážek a odkazů a všudypřítomná japonská slušnost. Historie zachycená v uměleckých kruzích, ač explicitně se neobjevuje nikde, z příběhů k čtenáři promlouvá s neúprosností.
Nobelova cena za literaturu patří tomuto autorovi oprávněně, je to mistr, sensei. Poklona.