Malý život přehled

Malý život
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424575/bmid_maly-zivot-7yK-424575.jpg 4 957 957

Keď sa štyria spolužiaci z malej vysokej školy v Massachusetts presťahujú do New Yorku, aby tam skúsili preraziť, nemajú peniaze, sú neistí a dopredu ich ženie len ich priateľstvo a ctižiadostivosť. Patrí k nim pekný a láskavý Willem, začínajúci herec; bystrý, no občas krutý maliar Džejbí; trochu nešťastný architekt Malcolm a rezervovaný, no geniálny tajomný právnik Jude, okolo ktorého sa točia životné príbehy všetkých ostatných. V priebehu nasledujúcich rokov sa ich vzájomné vzťahy prehlbujú, no pribudnú aj temnejšie odtiene poznačené závislosťou, úspechom či pýchou. Neskôr si všetci uvedomia, že najzraniteľnejším článkom, a zároveň ich najväčšou výzvou je naoko neochvejný Jude; v strednom veku až desivo nadaný súdny advokát, no v súkromí čoraz zdrvenejší človek s mysľou napadnutou neodbytnými pochybnosťami o vlastnej hodnote a telom poznačeným hrozným detstvom a traumou, ktorá napriek všetkému určuje smerovanie jeho života. Malý život je príbeh o láske aj obetavosti, krutosti a neschopnosti bojovať s osudom. V tomto pozoruhodnom románe Hanya Yanagihara majstrovsky vykreslila nevšedné podoby priateľstva a lásky a neľútostne odkryla, ako môžu človeka zlomiť vlastné skúsenosti aj spomienky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Aktuell
Originální název:

A Little Life , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malý život. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (279)

Jazzminator
24.06.2024

Extrémně depresivní kniha, která je očividně postavená na tom, aby hrála čtenáři na city. Už jsem ve čtení nebyla schopná dál pokračovat a přečetla jsem si na internetu, jak skončí, a jsem opravdu ráda, že jsem knihu odložila ...

tralaláček
05.06.2024 5 z 5

"Hledali útěchu, něco, co by bylo pouze jejich, něco, co by odrazilo tu děsivou rozlehlost a nemožnost světa, úpornou neúnavnost jeho minut, hodin, dní."


Guarnere
31.05.2024 5 z 5

Pro napsání komentáře jsem si musela od knihy na chvíli oddechnout, utřídit si v hlavě myšlenky, a přesto se mi ani po dvou dnech nějak nedostává slov. Jistě - kniha není dokonalá, některé odstavce bych významně zkrátila, ale jinak jí nemám co vytknout.
To byl velmi silný příběh! Jsem hodně emotivní člověk, řekla bych i velmi soucitný, u knih slzím často, ale aby mne jedna kniha rozbrečela tolikrát, aby se mi tolikrát stáhlo hrdlo úzkostí? Nevím, jestli se mi to kdy vůbec stalo.
Kniha ve mně zanechala hluboké emoce. Co musí cítit člověk, který blízké osobě neustále opakuje, jak ji miluje, když zjistí, že mu vlivem v dětství vštípenému nastavení stejně nevěří, že se vlastně v hloubi duše strašně nenávidí?

všechny komentáře

Související novinky (4)

Vychází Povídky, které pomáhají a další knižní novinky (34. týden)

21.08.2022


Knižní novinky (46. týden)

10.11.2019


Knižní novinky (45. týden)

03.11.2019

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (1)

A tak se snažím být laskavý ke všemu co vidím, a ve všem, co vidím, vidím jeho.


Kniha Malý život v seznamech

v Právě čtených92x
v Přečtených1 185x
ve Čtenářské výzvě237x
v Doporučených184x
v Knihotéce575x
v Chystám se číst1 752x
v Chci si koupit412x
v dalších seznamech22x