Máma kriminálnice přehled
Monika Svoboda
Běžná nehoda převrátí naruby život celé rodiny Monika je milující a svědomitá matka, od svého půlročního batolete se téměř nehne. Matěj je pro ni vymodlené dítě, a tak se mu svědomitě věnuje a dohlíží, aby mu nic nechybělo. Když Matěj upadne a poraní si hlavu, vezme ho do nemocnice, kde mu lékaři zjistí tříštivou zlomeninu lebky. V této chvíli se její život promění v peklo. Výslechy na kriminálce, podezřívavé návštěvy sociálních pracovnic, žaloba a táhlý soudní proces, během něhož musí mladá žena napínat veškeré síly, aby ochránila sebe, svou rodinu i další dítě, které se má teprve narodit.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Máma kriminálnice. Přihlašte se a napište ho.
Kniha mě zaujala hlavně tématem a já z toho všeho mám celkem smíšené pocity.
Pravdivý příběh o tom, co vše se může stát a co dokáže jedna nehoda. Přiznám se že mě to dost vyděsilo a asi se teď budu s dcerou bát k doktorovi, protože je malé kopýtko a třeba její nohy vypadají jak kdybych ji přes ně brala tyčí. Ale když ona jen ráda skáče a padá na kolena.
Chápu vážnost celé situace, i to jak se asi Monika musela cítit, nicméně na mě bylo až moc sebeobviňování a "ubrečených" chvil. Monča plačka, tak jsem ji začala říkat.
Každopádně je zajímavé kam až vás dokáže dostat jedno takové malé nedorozumění a až přehnaně "ambiciózní" úředníci, lékaři. Možná proto máme kolem sebe takových týraných a znásilňovaných dětí, protože tam kde by tu potřebnou iniciativu měli úřady vynaložit, tam není. Ale tak je to se vším a mohla bych se rozepisovat ještě dlouho, třeba dětské domovy a podobně.
Kniha se mi jinak četla dobře a dávám jedno malé plus za krátké kapitoly.
Zvládla jsem knihu dočíst... Nerada rozečtené knihy odkládám, ale... Nějak to nebyl můj šálek kávy. Jako malá jsem měla postýlku se zábranami a rozhodně si nemyslím, že bych z toho měla nějaké újmy.. Proč spí miminka celá století v takových postýlkách? Asi proto, aby z nich nespadla... To, že sociální pracovnice na takové postýlce trvala, zejména u dítěte, které bylo po tak vážném úrazu hlavy a následně rodičům po nějaké době opět z postele spadlo, mi přijde absolutně na místě. Neuznávám ani to, aby děti spaly s rodiči v posteli. Příběh je to smutný a úřední šikana této rodiny dle mého názoru velmi přehnaná. Zejména v případě lidí, kteří své dítě evidentně milují a úraz, který se mu stal je jednoznačně pouze nešťastnou náhodou zcela neúměrná. Kéž by takhle urputně úřady fungovaly v případech dětí, které pomoc skutečně potřebují. Chápu, že si hlavní hrdinka musela projít peklem, hlavně byla přece jednoznačně nevinná a celé mi to vůči její rodině přišlo nespravedlivé a chvílemi mi zůstával až rozum stát, jak daleko to až zašlo. Celkový dojem z knihy nic moc, příběh zajímavý, ale dočetla jsem to jen proto, že mě zajímalo, jak příběh dopadne. Místy jsem se u čtení dost nudila, bylo to takové celé ufňukané a zdlouhavé.
Vychází Jenom nestvůra, Jako stín a další knižní novinky (40. týden)
02.10.2022
Kniha Máma kriminálnice v seznamech
Jedna nehoda milující matky a vy se dostanete pod dohled OSPODu. Tolik chyb v soudním systému a vy máte svázané ruce. Nečetlo se mi to lehce, protože jsem soucítila s matkou a zlobila jsem se za to, že nikdo nic nechápe. Jediné, co mi na knize vadilo, bylo strašně moc babrání se v pocitech a rozebírání nálad. Jinak dobrá kniha.