Meč proti sekeře přehled
Miroslav Žamboch
Na planetě Samuch III., kam byli vysláni v době nepřítomnosti velitele Služby generála Khowa na popud zhýčkaného miliardáře, se Mark Stone a Ray stanou svědky – a účastníky – střetu dvou civilizací troglodytů a lidu doby bronzové. Proč ale došlo k tomuto krvavému konfliktu a kdo z něj bude mít prospěch?
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Meč proti sekeře. Přihlašte se a napište ho.
Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.
„Příroda odezněla a přesunula se do kmenové historie.“
„Člověk musí být trochu hloupý, aby mohl být statečný.“
„Cítil, že se stal svědkem počátku celoplanetární války.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Meč proti sekeře v seznamech
2007 | Drsný spasitel |
2009 | Na ostřích čepelí |
2003 | Bez slitování |
2004 | Ostří oceli |
2010 | Čas žít, čas zabíjet |
„To jsou ti androidi . . .
ti panáci vždycky udělají,
co je třeba,
místo toho,
co je správně.“
„Muž se musí postavit i bohům, když si myslí, že je to správně.“
Jen pro úplnost – tohle je čtvrtý příběh z řady Mark Stone, kapitán pro dohled nad primitivními planetami, napsaný Českým spisovatelem.
U pana Miroslava Žambocha oceňuji, že ačkoliv okamžitě zařadil příběh do své příběhové linie, drží se linie příběhů, který započal Jean-Pierre Garen. Protože nečíst ani jeden příběh předcházející, z řady kapitán pro dohled nad primitivními planetami, skoro bych si myslel, že se Bakly dostal na jinou planetu. Oproti předcházejícímu dobrodružství z pera pana Procházky (Jablka z Beltamoru), je tohle prostě dokonalé. Drží se to základních aspektů francouzského tvůrce celé série, má to dobrodružný základ, napětí, sex i perfektní dokončení.
Citát: Cítil, že se stal svědkem počátku celoplanetární války.
Pan Žamboch si sice do příběhu přidal některé své myšlenky a inovace, ale nepůsobí to tak „vetřelecky“ a čtenář to v poklidu přijme. Píšu třeba o některých inovacích robota Raye, se kterými se čtenář v předcházejících příbězích vůbec nesetkal. I o pravidlech, které jsme nikdy od Jean-Pierra nečetli. Ale jak říkám, je to neinvazní doplněk k jinak perfektnímu příběhu. Celé to byla jedna velká bitva alá Žamboch a celé to bylo po vzoru Garen. Dokonalé.
Citát: Příroda odezněla a přesunula se do kmenové historie.