Meč světla přehled
Jean-Pierre Garen (p)
Jedna z řad knih, ve které se nevyskytuje Mark ani Ray, jedná se o příběh z primitivní planety. V zemi krále Jarvika je zvykem, že druhorození šlechtičtí synové zasvětí život hledání mytického Meče světla. Jarven musí opustit rodný hrad a podstoupit nebezpečné zkoušky. Čeká ho Proklatý les, Žíznivá poušť, bažiny, ale i úklady soka, který rovněž usiluje o meč a který se nezastaví před ničím. Podaří se Jarvenovi vyváznout ze všech nebezpečí? jaké výhody může přinést vlastnictví legendárního meče?... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2003 , Ivo ŽeleznýOriginální název:
L'Épée de lumière, 2003
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Meč světla. Přihlašte se a napište ho.
Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.
Šel jsem na preventivní prohlídku k zubaři a sáhl jsem do svých starých knížek. Z ilustrace Petra Bauera mi zatrnuly zuby. Ty jeho obrázky jsou fakt hrozné a člověk s takovou knížkou vypadá jako dement, šance, že bych v čekárně sbalil nějakou ženskou se snížila na jedna ku miliónu. Ale Garenovy příběhy jsou do čekárny na zubním to pravé a Meč světla patří k těm nejlepším.
„Prosím, pane, neodmítejte mě, jinak mě přísně potrestají.“
„Co jiného může dělat rytíř v tomto lese, než hledat meč Světla?“
„Čeká tě ještě notný kus cesty a tvé zkoušky teprve začaly. Za to, cos pro mě udělal, ti něco dám.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Meč světla v seznamech
1991 | V zelené pasti Rhulů |
1998 | Poslední obyvatel z planety Zwor |
1992 | Astronef Merkur |
1993 | Zajatci démona |
1995 | Železný král |
„Čeká tě ještě
notný kus cesty
a tvé zkoušky teprve začaly.
Za to, cos pro mě udělal,
ti něco dám.“
„Prosím, pane, neodmítejte mě, jinak mě přísně potrestají.“
Jean-Pierre Garen, snad ještě na smrtelné posteli, napsal poslední příběh ke své vynikající sérii Mark Stone kapitán pro dohled nad primitivními planetami. Meč Světla je totiž svým vznikem datován do roku 2003. Pan spisovatel zemřel v roce 2004 po delší nemoci. Můžu tak konstatovat, že si před smrtí napsal pěknou pohádku. Meč Světla totiž není klasickým Stoneovským příběhem. Odehrává se na nejmenované planetě, kde nejsou žádné mimozemské technologie a kde se ani neobjevuje nikdo z té pestré škály lidí v těchto příbězích. Žádný Know, žádný Stone, žádní piráti – nikdo.
Malá ochutnávka:
U ohníčku seděli tři muži. Byli špinavý, neholení, otrhaní, ale u pasu měli bytelné meče. Nad ohněm se opékal pták.
„Už to bude?“ zeptal se jeden.
„Ještě chvilku. Jdi se zatím podívat k cestě. Onehdy jsme málem propásli jednoho pocestného.“
„To byl kšeft!“ zasmál se první. „Prachy neměl, prořízli jsme mu chřtán a nic z toho.“
Neochotně vstal a zamířil k cestě, protože věděl, že vůdce odmlouvání nesnáší. Skryl se za křovím. O něco později tiše zavolal kumpány.
„Hej, někdo jsem jde!“
Meč Světla je pohádka o princi Jarvenovi, který jako druhý syn krále Jarvika je donucen opustit království a jít do světa hledat své štěstí. Respektive je vyslán hledat legendární meč Světla. Tato tradice je předávána z generace na generaci a týká se všech současných královských synů. Tím se tu objevuje i záporák, kterého zpodobňuje jeho starší bratr, který si dělá nárok na království. Tak že oba se vydávají na dlouhou a nebezpečnou cestu. Jarven jde tou delší cestou a tím získává mnohé výhody. Najde kouzelný prsten, má sex, sní paštiku, dostane kouzelnou šipku a potká i draka. Co více by si milovníci lehkých dobrodružných příběhů měli přát? Je to důstojné ukončení spisovatelovo tvorby. Čest jeho památce!
Citát: Když už není nic k jídlu, zbývá nám aspoň láska.