Marta v roce vetřelce přehled

Marta v roce vetřelce
https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84766/bmid_marta-v-roce-vetrelce-JD6-84766.jpg 4 812 812

Martě je čerstvých devatenáct let, je hezká, chytrá, a v životě jí jde všechno snadno. Právě se dostala na vysokou školu a těší se na nový život. Jediné, co ji trápí, je jizva v obličeji. O prázdninách proto nastoupí na brigádu, aby si vydělala na plastickou operaci a začala svůj dospělý život s novou tváří. A právě tady začíná řetězec dramatických událostí, které Martě dokonale převrátí život. Na brigádě se bezhlavě zamiluje do Roberta a zcela se na něj upne. Záhy zjišťuje, že je těhotná a Robert je ve skutečnosti ženatý. Rozhodne se pro potrat, ale matka ji přinutí si dítě nechat, aby se o něj sama mohla starat. Martin život je v troskách, představy o budoucnosti, studiu, lásce, rodině se jí hroutí. Ví, že roli, která se od ní očekává, nedokáže zvládnout, a balancuje na hraně deprese a vzpoury. Krizi řeší útěky, alkoholem a sebepoškozováním. Nová kniha Petry Soukupové je stylizovaná jako deník dospívající dívky, náhle vržené do dospělosti. Soukupová opět dokazuje, že síla jejího vypravěčství spočívá v nečekaném nasvícení existenciálních situací. Sugesci celého příběhu umocňuje jazyk, který přesvědčivě odpovídá myšlení a vyjadřování dospívající dívky.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Marta v roce vetřelce. Přihlašte se a napište ho.

petulesa
26.09.2024 3 z 5

Po knize jsem šáhla kvůli autorce, ale tento styl psaní mě moc neoslovil. Na jednu stranu jsem byla zvědavá, jak to dopadne, ale občas mi to přišlo zdlouhavé. Přitom toho hlavní hrdinka za ten rok zažila docela dost.

Eva03
22.06.2024 5 z 5

(SPOILER) Sáhla jsem po starší knize milované autorky a opět mě moc bavila. Příběh rodiny z pohledu 19leté holky mě jako rodiče velmi zajímal. Jak se z VŠ studentky rázem stane lůzr. Jak to vnímá ona i všichni kolem. Jak se (ne)snaží situaci změnit. Super! Trochu mi vadilo, že se závěr točil hlavně kolem psa, ale i tak skvělé čtení. Petře Soukupové nejde jinak než 5 hvězd.

Clara_C
01.06.2024 4 z 5

Napsané to je skvěle, paní Soukupová prostě umí. Z textu, někdy suchého, vyběhne vtip, že se i přes tu beznaděj začnu smát.
Ovšem jinak je deníček Marty i na mladou holku dost depresivní. Můžeme hledat chyby ve výchově, v přístupu rodičů i jejím, kdy se při svém prvním problému složí, možná jsem čekala jiný konec, kdy se slečně něco přehodí v hlavě, ale nic. Marnost a čekání, že se všechno samo nějak vyřeší.
Malinká jiskřička naděje by se určitě hodila.

Kniha Marta v roce vetřelce v seznamech

v Přečtených1 178x