Mé erbovní zvíře je strom přehled
Milan Ohnisko
Sbírka veršů současného brněnského básníka, od roku 2012 žijícího v Praze, těží z inspirací, které autor načerpal ve svém novém bydlišti a jež zaznamenává svébytnou poetikou vyhrocených kontrastů a paradoxů. Motivy Milana Ohniska se v této sbírce nezadržitelně sunou do pražské aglomerace, která postupně vytlačuje původní brněnskou. V básních ožívá atmosféra vltavských břehů, Vyšehradu a Řetězovky, potemnělá kavárenská zákoutí jsou konfrontována s prostředím žofínského ostrova a bezdomovci v parcích s prostorami řeznických podniků. Tady všude básník sbírá podněty, z nichž se líhnou drobné příběhy o stesku, vládnoucím v neuspokojivých vztazích, o lidské zabedněnosti a odměřenosti, o nedostatcích, které si člověk sice dokáže přiznat, méně se však pro ně trápí a tím pádem se od nich nemůže oprostit. To vše zaznamenává Ohnisko přirozeným básnickým jazykem, v němž je také skryt smysl pro detail a schopnost ve zkratce vylíčit nepokoje a neklid, vedoucí padesátilého básníka k tiše přicházejícímu časovému úseku, kdy se dopředu dere smutek, pomíjivost i podzimní deště.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mé erbovní zvíře je strom. Přihlašte se a napište ho.
Nepřjemné překvapení. Je to mizerná poezie, strašně plytká. Vybral bych tak čtyři básně, nebo spíš torza. Většinu bych zahodil.
Kniha Mé erbovní zvíře je strom v seznamech
2020 | Jako bych žila dva životy |
2017 | Who The Fuck Is David Koller? |
2012 | Co to je toto? |
2021 | Hurikán Ivan |
2007 | Love! |
Sbírka přináší změnu stylu. Ironie ubylo, nebo je zproblematizovaná. Básně už nepůsobí jako jarmareční písně a přidrzlé glosy (až ve 2/3 knihy mi došlo, že je to kvůli absenci rýmu).
Humor tam je, sex tam je, je to pořád Ohnisko, ale je tam nové i potřeba zachytit cosi prchavého, nepointovat, ale spíš problematizovat (většina básní je nejsilnější v posledním verši).
V jistém ohledu autorova nejlepší sbírka (resp. přináší nové kvality).