Městečko, kde se zastavil čas přehled
Bohumil Hrabal
Městečko, kde se zastavil čas je jedna z nejpůvabnějších a nejhodnotnějších Hrabalových próz, žánrově zařaditelná nejspíš jako novela. Poprvé vyšla v roce 1978 pod názvem Městečko, ve kterém se zastavil čas v exilovém nakladatelství Comenius v Innsbrucku. Jedná se v podstatě o zbeletrizovanou historii dvacátého století – a především pak o to, jak se promítala do událostí v nymburském pivovaře, kde byl Hrabalův otec správcem a kde spisovatel prožil podstatnou část dětství. Protagonisty textu jsou opět bratři Francin a Pepin, čtenářům tak dobře známí například z Postřižin, jež ostatně mají v tomto textu původ. Celá knížka je tak trochu autorovým nostalgickým povzdechem nad „koncem starých časů“. Popis života v idylických dvacátých a třicátých letech dvacátého století je vystřídán popisem časů poúnorových, kdy se komunistický režim podepíše – pochopitelně negativně – i na životě obou hlavních hrdinů. Exilové vydání. Grafická úprava Věra Držmíšková. Obálku s použitím koláže Jiřího Koláře navrhla Barbora Munzarová.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Městečko, kde se zastavil čas. Přihlašte se a napište ho.
Moc hezká kniha - byť je zde spousta motivů z Krasosmutnění a Harelkýnových miliónů - tak je trochu již opakující, ale pravda také je, že Hrabal často některé motivy opakuje. Asi bych byl radši, kdybych si tuto knihu přečetl jako první, ale nestalo se tak. A tak na to doplatí, tím, že hold má o jednu hvězdičku méně.
Ale protínání motivů a jejich protichůdnost a stejnost zároveň s tím, jak se od sebe zase začnou vzdalovat, se mi moc líbilo.
Nové eknihy zdarma (duben)
08.04.2020
Nové eknihy zdarma (březen)
02.03.2020
Kniha Městečko, kde se zastavil čas v seznamech
v Mé knihovně | 101x |
stáří vzpomínky dětství rodinné vztahy Protektorát Čechy a Morava pivovary, pivovarnictvíAutorovy další knížky
2000 | Ostře sledované vlaky |
2009 | Postřižiny |
2007 | Obsluhoval jsem anglického krále |
1978 | Slavnosti sněženek |
1964 | Taneční hodiny pro starší a pokročilé |
(SPOILER) Od této knihy jsem v podstatě nic nečekal, řekl jsem si: no, vzpomínková próza na Nymburk, něco jako postřižiny to bude. O to více mě to překvapilo. Už začátek byl velice zvláštní ale kouzelný. Pak jsem se do knihy doslova zapálil, sledoval procesy ledování a návštěvy slečen strýcem Pepinem, dále navštívení nahé manželky řezníka, až k událostem atentátu na Heydricha. Chápu poněkud matoucí titul povídky, každá kapitola značená arabským číslem se zaměřila na jiné téma, a nikdy mě to nezklamalo. Konec mě velice překvapil a dojmul, jelikož jsem si strýce Pepina velice oblíbil přes knihy a ve filmu v podání výborného Hanzlíka. Také mě dost zarazilo to prohození rolí, kdy strýc Pepin už nebyl takový ten řvoucí pábitel. Také se mi líbil symbol námořní čepice, kdy se strýcem Pepinem zmizela i ona. Něco jako pírko u Forresta Gumpa. Nádherná a hned po Králi nejlepší próza co jsem od Hrabala četl.