Město v oblacích přehled

Město v oblacích
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484494/bmid_mesto-v-oblacich-GZw-484494.jpg 5 227 227

Hrdinové románu Cloud Cuckoo Land se snaží pochopit svět kolem sebe: Anna a Omeir na protějších stranách impozantního městského opevnění v průběhu obléhání Konstantinopole v roce 1453; pubertální idealista Seymour útočící na veřejnou knihovnu v současnosti; a Konstance na mezihvězdné lodi na cestě k exoplanetě několik desítek let v budoucnosti. Stejně jako Marie-Laure v románu Jsou světla, která nevidíme, jsou Anna, Omeir, Seymour a Konstance snílci a outsideři, kteří v sobě dokážou najít vynalézavost a naději uprostřed nebezpečí. Starobylý text – příběh Aethona, který se touží stát ptákem, aby mohl vzlétnout do utopického ráje v nebi – poskytuje těmto nezapomenutelným postavám útěchu, ale zároveň je pro ně jakýmsi tajemstvím. Doerr utkal tapiserii časů a míst, která odráží naše nesmírné propojení – navzájem mezi sebou, s jinými druhy, s těmi, kteří žili před námi, a s těmi, kteří tu budou, až už tady nebudeme. Cloud Cuckoo Land, věnovaný „knihovníkům dneška, včerejška a následujících let“, je neuvěřitelně krásný román od žijícího klasika americké literatury, v němž se minulost, přítomnost i budoucnost propojuje ve velkolepý celek.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)

Cloud Cuckoo Land, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Město v oblacích. Přihlašte se a napište ho.

MonikaJanka
16.11.2024 4 z 5

(SPOILER) Na rozdiel od knihy Svetlo, ktoré nevidíme mi tu epilóg nevadil. Tam už ho podľa mňa nemusel dávať.
Ešte ma napadlo, či Konštancia nie je vzdialeným potomkom Omeira a Anny.

Pett
15.11.2024 5 z 5

Čteme knihy a dychtivě krmíme naši hladovou mysl... vyprávíme příběhy a bezmezně sytíme naši hladovou duši... taková ta óda na kouzla, která nevidíme... trochu mi tedy trvalo naladit se na všechny ty strastiplné zákruty osudů všech zúčastněných... nicméně autorův laskavý dar slova mi nakonec nejednu myšlenku vytesal hluboko do hercny... ať už o nekonečném člověčím mamonu či tolik aktuálním environmentálním zmaru... vyzdvihnu do oblak však tu nesmírnou lásku k příběhům... ke knihám... opatrujme je... především kvůli nám samotným.

Danka_z_Ovy
14.11.2024 4 z 5

(SPOILER) Město v oblacích bylo příjemným překvapením a knižním objevem, na který jsem v roce 2024 (díky výzvě) narazila. Příběh je ze začátku dosti neuchopitelný, ale čím více do něj zabředáváme, tím více se fragmenty příběhů začínají propojovat. Použiji dvě slova, která zazněla již níže v komentářích a která podle mě knihu naprosto vystihují - krásná a laskavá. Za mě bych ještě dodala "dojemná" a "místy kýč." Ale takový ten kýč, který někdy k životu potřebujete.

SPOILER
Téma, které jsem si v knize našla já, bylo jakési hledání smyslu života, nalezení onoho "purpose," tečky. A každá postava tu svou "tečku" našla. Jedinou vadou na kráse (a možná také důvod, proč jsem ubrala jednu hvězdičku), bylo ukončení příběhu Konstance. Za mě perfektní závěr, ona tečka, přišel ve chvíli, kdy opouští "loď," poprvé na ni dopadají kapky deště, poprvé sleduje východ slunce. Konec. Nádherný magický obraz, kterým její příběh pro mě byl ukončen. Autor však pokračuje v epilogu dále, jakoby se bál jakési otevřenosti konce. Nebo snad z potřeby umocnit provázání všech příběhů s příběhem Aethona (v podobě přepisu, který Konstance pořídila a dále jej vypráví/předává své ratolesti)? Já tento epilog opravdu nepotřebovala. Trochu mě "uzemnil" po tom krásném kýči, kterým (za mě) příběh Konstance pro čtenáře měl skončit. Ale to je věcí osobního vkusu :-)

Město v oblacích, Území vlků a další knižní novinky (18. týden)

01.05.2022

Člověk letí až ke konci hvězd a celou dobu si vlastně přeje vrátit se domů

Ale když rekonstruuje Zénónův překlad, zjišťuje, že pravda je nekonečně komplikovanější a že jsme všichni krásní, přestože jsme součástí problému, a že být součástí problému znamená být lidský.

Kniha Město v oblacích v seznamech