Mezi rakví a Araratem přehled
Werner Steinberg
Ze Země byla vyslána kosmická loď na dlouhou pouť zkoumat a hledat cizí světy a život. Jak se ale změní lidé, kteří odstartovali a několik generací žijí v uzavřeném prostoru kosmické lodě?
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1984 , Mladá frontaOriginální název:
Zwischen Sarg und Ararat, 1978
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mezi rakví a Araratem. Přihlašte se a napište ho.
Našla jsem v knihobudce a sáhla po ní kvůli názvu; náhodou se skvěle hodí do letošní Výzvy, větší část děje se odehrává ve vesmíru.
Četl jsem v době vydání, kdy na pultech byla vzácnost objevit nějakou sci-fi. V té době se mě kniha líbila, ale při pozdějším opětovném čtení v dnešní záplavě sci-fi knih už mě tolik nenadchla.
Kniha Mezi rakví a Araratem v seznamech
1984 | Mezi rakví a Araratem |
1973 | Horká stopa |
1982 | Dívka s oslíkem |
1975 | Ikebana |
1972 | Komisařův klobouk |
Mohl to být celkem dobrý sci-fi román. Bohužel jazyk, kterým je děj vyprávěn, je těžkopádný a působí strojově. Proplétání minulého, přítomného a budoucího času je naprosto chaotické („Zofia Mrozková tuší, jakými myšlenkami se velitel obírá. Neměla stání a zase vyšla z chýše. Ale vyhne se Seitzově loži“). Nevím, zda je to autorem nebo překladem, ale po prvních stránkách jsem chtěla knihu navždy odložit. Jenže klasickou sci-fi jsem už nečetla pěkně dlouho, takže jsem vydržela a dočkala se fyzikálních nesmyslů, dějových nesmyslů a naprosto nelogického chování některých postav. Za to překladatelka určitě nemůže. Přesto mám chuť alespoň nakouknout do jiného autorova díla – román Když se hodiny zastavily prý pojednává o „nesmyslné obraně Wroslawi před vítězící Rudou armádou“. To asi leccos vysvětluje.