Milenec přehled

Milenec
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24620/bmid_milenec-AIl-24620.jpg 4 30 30

Milenec je jedním z nejslavnějších románů izraelského prozaika Avrahama B. Jehošuy, přeložený do dvanácti jazyků. Příběh Adama, který pátrá po milenci své ženy Asji, ztraceném ve víru jomkipurové války, a jejich čtrnáctileté dcery Dafi, jež se zamiluje do jednoho z arabských dělníků pracujících pro jejího otce, přibližuje na pozadí osudů jednotlivých hrdinů také složité a napjaté poměry v izraelské společnosti, včetně válečných hrůz, mezigeneračních střetů či židovsko-arabského konfliktu. Vyprávění je podáno střídavě očima šestice hlavních postav, jejichž vnitřní monology, vzpomínky, sny či útržkovité záznamy vědomí utvářejí strukturu tohoto strhujícího a psychologicky působivého románu.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Pistorius & Olšanská

Ha-meahev, 1977

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Milenec. Přihlašte se a napište ho.

000nugatovej
30.03.2023 4 z 5

"No a my jsme v té poslední válce ztratili milence." (str. 9) A čím čtete dál, zjišťujete, že se milenců objevuje v tom zvláštním příběhu více. Až po toho posledního. Naimovo poznání: "Můžeme je milovat, můžeme jim působit i bolest --" (str. 343) a poslední věta celého románu "Divte se lidičky, co potkalo Naima, že je najednou plný naděje -" (str.343) naznačuje, že tou nadějí může být i sblížení Židů a Arabů. Vročení 1974 -1976 však mírní optimismus.

Acamar
07.02.2021 4 z 5

Izrael - exotická země, v povrchně povšechném povědomí spojovaná hlavně s nekonečnými válečnými židovsko-arabskými konflikty a s archaickými obrazy vousatých mužů s pejzy v černých oblecích a kloboucích ... Příběhy postav románu Milenec se však (až na onu neustálou přítomnost války v pozadí) podobají častým problémům hrdinů z nám známého světa - neurčitá nespokojenost se životem, bezcílnost a hledání ... avizované hledání ztraceného milence je vlastně jen jedním z mnoha hledání v příběhu, nálezy jsou nečekané a další vývoj naprosto otevřený. Měnící se perspektiva očima střídajících se vypravěčů vytváří pestrý vhled do různých oblastí života a autor uměl věrohodně vykreslit nutně odlišné pohledy, ať jde o pubertální dceru, arabského mladíka, stárnoucího vyhořelého Adama či ráznou babičku Veduču, mou nejoblíbenější postavu. Do hlavy nevidíme pouze Asje, ta se dělí jen o své sny ... škoda, i když je to "zpestření", ponechávající knize nádech nepoznaného tajemství.
Barevný psychologický román, kde vedle příběhu samotného jsou zajímavé náhledy do všedního života v Izraeli. Kromě očekávatelné bariéry mezi Araby a Židy mne hodně zaujalo Gabrielovo líčení ortodoxních Židů jako svým způsobem nejsvobodnější komunity v této zemi.

iloveafrica
14.04.2018 5 z 5

Úžasná kniha, do které jsem se však začetla až napotřetí..ale pak mě strhla a četla jsem a četla a četla..nebylo možné se od ní odtrhnout..

Kniha Milenec v seznamech

Izrael izraelská literatura