Dívka, která si hrála s ohněm přehled
Stieg Larsson
Milénium / Millennium série
Druhý díl trilogie Milénium odkrývá minulý a současnýživot Lisbeth Salanderové, tajemné punkerky a hackerky, kterou čtenáři znají již z prvního dílu Muži, kteří nenávidí ženy. Dva novináři časopisu Milénium jsou zavražděni krátce před publikováním článku o dětské prostituci, korupci a obchodu s bílým masem. Na zbrani nalezené na místě činu se najdou otisky Salanderové a její poručník je brzy nalezen mrtvý. Policie po údajné pachatelce zahájí celostátní pátrání podporované mediální kampaní, ve které se vytahují na světlo skandální informace o její potenciální nebezpečnosti a problematické minulosti. Mikael Blomkvist je však přesvědčen o její nevině... Trilogie Milénium nové hvězdy švédské kriminální literatury Stiega Larssona sklidila ihned po svém vydání mimořádný úspěch u čtenářů i kritiky. Podle žebříčku patnácti celosvětově nejprodávanějších titulů za rok 2008, který jako každýl eden sestavil newyorský měsíčník Publishing Trends, se StiegLarsson s prvním dílem své trilogie umístil na třetí příčce, druhým na devátém a třetím na desátém místě, a stal se tak celkově nejúspěšnějším autorem žebříčku.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2010 , HostOriginální název:
Flickan som lekte med elden, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dívka, která si hrála s ohněm. Přihlašte se a napište ho.
První díl mi přišel malinko lepší. Ale i tento je skvělý, čtivý, zajímavá záplatka, výborné postavy, které jsem si oblíbila. Čtenář se dozví více o minulosti Lisbeth. Těším se na další díl, až se dozvím, jak to bylo dál.
Dvojice knih Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda završují trilogii Milénium. Obě knihy na sebe velmi úzce navazují a proto dávám jeden společný komentář.
Příběh se soustředí na Lisbeth a na její minulost. Zatímco první díl byla taková čistokrevná detektivka, tak pokračování má už více prvky thrilleru. Významnou úlohu hrají tajné služby a některé příhody jsou takřka na hranici uvěřitelnosti. Přesto je to čtení velmi napínavé a co do kvality se drží prvního dílu.
Velmi pozitivně vnímám, že postavy nejsou černobílé. Mají své kladné i záporné stránky a jsou prostě dobře prokreslené. Hlavně Lysbeth ta holka je fakt "psycho" a přijde mi, že jediné co je na ní sexy, jsou její geniální hackerské dovednosti. :)
Podle mého názoru se jedná o velmi nadprůměrnou detektivní trilogii, která si v rámci žánru vydobyla své nezastupitelné místo. Pokud bych měl někomu doporučit nějakou detektivku, tak bude právě tato trilogie. Dávám plný počet hvězd, protože jsem si to užil.
Připravované knižní novinky (17. - 23. 8.)
15.08.2015
Pokračování Milénia vyjde v srpnu
18.04.2015
„Byl to okamžik, kdy člověk musel buď vyhrát, nebo zmizet.“
„Schopnost bez sentimentu odejít ze situace, kterou bys nedokázal zvládnout. To je základní pravidlo přežití.“
„Pokud je něco naprosto ztracené tak pro to nehni ani malíčkem“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (2)
2009 -
Goodreads Choice Awards
(Best Mystery & Thriller)
2006 -
Bästa svenska kriminalroman
Kniha Dívka, která si hrála s ohněm v seznamech
v Přečtených | 10 101x |
v Knihotéce | 2 130x |
v Chystám se číst | 1 041x |
2008 | Muži, kteří nenávidí ženy |
2009 | Dívka, která si hrála s ohněm |
2010 | Dívka, která kopla do vosího hnízda |
2010 | Milénium 1–3 (box) |
Tak jsem si po čase znovu připomněl děj knihy, abych nevařil z vody. No, a už podle mého hodnocení musí být jasné, že jsem byl plně spokojen. Musím dokonce přiznat, že je pro mě toto pokračování čtivější než první díl, v němž mě přece jen poněkud uspávaly pasáže pojednávající o švédském těžkém průmyslu. Příběh se navíc točil hlavně kolem Lisbeth Salanderové; no, a já mám rád silné ženské hrdinky a Lisbeth pro mě byla už v předchozím svazku nejzajímavější postavou. Stieg Larsson psal velmi poutavě, druhý díl nešetřil kromě napětí ani na akci a já jsem si ho mocně užil. Na rozdíl od jeho velmi chabé filmové verze.