Modlitba za Černobyl přehled

Modlitba za Černobyl
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125284/bmid_modlitba-za-cernobyl-q5H-125284.jpg 4 1141 1141

Šokujci pohľad na jednu z najväčších nukleárnych katastrof sveta. Autorka prostredníctvom výpovedí mnohých ľudí (likvidátorov, odborníkov, ale aj bežných rodín) zobrazuje osud bieloruského a ukrajinského národa. Kniha je akýmsi kukátkom do obdobia, keď z roztaveného reaktoru vyletovali do ovzdušia rádioaktívne splodiny, ktoré navždy pochovali krajinu a mnohé obce zo zasiahnutých oblastí. Obrazy zúfalých ľudí, evakuácia 30 km zóny, ale aj práca nič netušiacich mladých likvidátorov. Pri čítaní si začnete vážiť svoj život a bežné starosti, pretože žiť s Černobylom je žiť s neustálym strachom o vaše zdravie a o zdravie vašich detí. Absurdné opisy starých ľudí v zóne, smutný obraz vdovy po požiarnikovi a jej hrozné svedectvo o dlhom umieraní manžela, choré deti v nemocnici a začarovaná krajina opustenej zóny, v ktorej je všetko otrávené.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Doplněk

Чернобыльская молитва (Černobyľskaja molitva), 1997

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Modlitba za Černobyl. Přihlašte se a napište ho.

Taťka Hraboš
dnes 4.5 z 5

Skutečný rozsah důsledků černobylské havárie, hlavně z hlediska dopadu na zdraví těch, kteří se měli tu smůlu a dostali se do cesty radioaktivnímu spadu, se pravděpodobně nikdy nedozvíme, a to ani přibližně. Hlavní důvody jsou dva – skutečnost, že se havárie udála na území tehdejšího komunistického Sovětského svazu, a neochota vědců připisovat důsledky něčemu bez nevyvratitelných vědeckých důkazů – a takové v tomto případě prostě nikdy nebudou k dispozici. Osobně si myslím, že značná část oficiálních čísel dohledatelných na internetu je i dnes silně podceněná; některá asi ne, třeba údaj, že z elektrárny unikla do okolí radioaktivita s ekvivalentem 400 hirošimských atomovek, mě docela ohromil. Přesto jsem až dosud patřil spíše mezi zastánce jaderné energie, protože naši stále rostoucí spotřebu obnovitelné zdroje možná nebudou nikdy s to pokrýt. Tahle kniha ovšem pořádně zatřásla s mým přesvědčením. I když jsou to vlastně jen přepisy rozhovorů či spíše monologů svědků události ze všech sfér tehdejší běloruské společnosti, jsou samy o sobě a tím spíše ve svém celku nesmírně působivé. Je to emocionálně velmi náročné čtení, a to i s vědomím, že k havárii došlo už téměř před 40 lety.

kniznisvetsjiri
09.09.2024 5 z 5

Já teda nemám ke knize nic moc co říct, jen že je to silné. Příběhy obyčejných lidí u kterých jsem brečela jak želva. Jediné co mě po přečtení napadlo, bylo "proč?". Proč za to muselo zaplatit tolik lidí a tolik lidí za to stále trpí. Knihu určitě doporučím. Autorka knihy zachytila přesně to, na co ostatní lidé zapomínají, na samotné lidi kteří tragédii prožili. Na jejich životy.

Maraiser
20.08.2024 5 z 5

Tragédie lidských osudů, životů vykreslená v "monolozích" je neuvěřitelná. Nedokážu si to představit.
Zároveň ale nelze opomenout sondu do běloruské/sovětské duše. Ta naprostá ztráta svobody (musíme počkat až co nám řekne báťuška car/generální tajemník/prezident) a zároveň pocit nadřazenosti (není lepšího národa nad sovětský, potažmo ruský).

10 právě čtených knih podle uživatelů (červenec)

15.07.2019

10 nejprodávanějších eknih (červen)

03.07.2019

10 právě čtených knih podle uživatelů (červen)

16.06.2019

Ocenění knihy (1)

2005 - National Book Critics Circle Award (General Non-Fiction)

Kniha Modlitba za Černobyl v seznamech

v Přečtených1 621x