Modrá pole přehled
Claire Keegan
Do domu mrtvého kněze se nastěhuje neznámá žena s dlouhými nečesanými vlasy a začne pálit jeho nábytek. Farmář zadluží rodinný statek a jede si na taneční zábav hledat ženu. Spisovatelka hledá inspiraci v samotě krásného ostrova, ale vyruší ji zneklidňující žádost hlasu s cizím přízvukem. Sbírka povídek Claire Keeganové nabízí uhrančivé příběhy z irského venkova, kde současnost splývá s minulostí a skutečnost s legendou, kde i v moderním světě vládnou temné mystické síly, kterým se člověk může vzepřít jen na vlastní nebezpečí. Mistrně zpracované příběhy se autorce podařilo úspěšně sladit do jedné knihy. Spojením lyričnosti a snové logiky s tvrdou realitou Irska, zápasícího s vlastní minulostí, vytváří Keeganová nový svět, který zkoumá svým nekompromisním pohledem. Ostré vnímání místa a suchý humor, přesnost a krása vyjádření, dokonalá stavba a nečekaná rozuzlení, to vše kombinuje v pravou hostinu čtenářských lahůdek.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2009 , Kniha ZlínOriginální název:
Walk the Blue Fields, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Modrá pole. Přihlašte se a napište ho.
Moc mě mrzí, že má tato kniha tak málo recenzí a moc lidí jí nejspíše nezná. Skládá se z povídek z nichž na čtenáře dýchá prostředí irského venkova. Řekla bych, že kniha je až impresionistická, plynulá a svým způsobem kouzelná. Sledujeme vnější pochody hlavních hrdinů, povětšinou farmářů. Moc doporučuji i další knihy od autorky, jejich atmosféra zůstane ješte dlouho po přečtení.
I třetí kniha od této autorky se mi líbila. Tentokrát se jedná o sbírku melancholicky laděných povídek, které se až na jednu odehrávají na irském venkově. Styl vyprávění Claire Keegan mi sedí. Je to prostě takové neobyčejně obyčejné.
Kniha Modrá pole v seznamech
Část díla
- Dárek na rozloučenou 2007
- Kapitulace 2007
- Lesákova dcera 2007
- Modrá pole 2007
- Na samém kraji moře 2007
Samota a odcizení s vůní rašeliny.
Ovce v dáli,na útesu fičí vítr,svetr a teplé spodní prádlo se bude hodit.Tanec na konci léta a hodně věcí (zřejmě) typických pro tuto zemi.
Směle a bez okolků modrá pole velký zážitek na malé ploše.
Na pár stranách jednotlivých povídek vystihnout atmosféru prostředí i mikrokosmos vztahů se tu podařilo velmi zdařile.
Claire je talent od přírody.Odpozorováno ze života,nepotřebuje květnaté sáhodlouhé popisování,jde se tu tzv hned na věc.
Be průtahů,odboček,zahuštování na okrasu.
Přesné načasování.Děj,vyústění,pointa !
Každá z prací,tak nějak ještě nějakou dobu po dočtení v hlavě dobublává.
Labužník čtenář jistě ocení,že něco skrytého na něho čeká a někdy i zdánlivě zkaženého,což by jste od irské vesničky střediskové třebas ani nečekaly.
Sovy nejsou tím,čím se zdají být ?
Střídající se prostředí lidských obydlí,lidí,i míst v jakémsi neukotveném bezčasí utápějící zahalené v mlze.Třebas jako závěrečná se zprvu zdála na něco na přelom 19-20 století.Až když se objevilo slovo auto,bylo to věru překvapení.Inu nesnesitelná lehkost současnosti :)
kapánek aura pohanství,mýty,pověrčivost,lidská tajnosti,kostlivci ve skříni,stíny z minulosti,nenaplněnost,melancholie.
Ocitnout se na zeleném ostrově v objetí osobitého stylu Claire Keegan,bylo příjemným a zároven silným zážitkem.
Zdánlivě jednoduché,ale vše plně využité na řádcích těchto povídek a v tom je právě ta krása.