Takové maličkosti přehled

Takové maličkosti
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510971/bmid_takove-malickosti-Vo5-510971.jpg 4 454 454

Podmanivý příběh nominovaný na prestižní Man Bookerovu cenu 2022 lze číst jako báji o dobru a zlu nebo podobenství o laskavosti. Přivádí nás do irského města poloviny osmdesátých let sužovaného prosincovými mrazy a vrcholí na Štědrý den, kdy skutečným zázrakem je tiché hrdinství a odvaha jednoho obyčejného muže. V předvánočních týdnech čeká Billa Furlonga, obchodníka s uhlím a dřevem, nejrušnější období. Irsko skličované recesí ještě nevkročilo do moderní doby a fronty na podporu jsou pořád delší. Furlong ví, jak snadné je přijít o všechno, a jako otec pěti nezletilých dcer je odhodlaný tvrdě pracovat se sklopenou hlavou, aby si nenadělal nepřátele a mohl sledovat, jak všechny jeho děti dostudují na jediné dobré dívčí škole ve městě. Mezi Furlongovy klienty patří místní klášter spravovaný jeptiškami, provozujícími také prádelnu. O klášteru se vedou různé řeči, krom jiného že jsou tam zavřené padlé dívky, které se mají napravit. Furlong ničemu z toho věřit nechce, ovšem jednou večer dorazí do kláštera s nákladem o hodně dřív, než ho čekali, a odhalí temné tajemství. Když o chvíli později zabloudí v mlze a ptá se staříka na cestu, dostane se mu symbolické odpovědi: „Tahle cesta vede tam, kam chceš jít, chlapče.“ Nesentimentální novela je psána průzračně čistým stylem. Chválí ji i taková jména ostrovní literatury jako Hilary Mantelová či Colm Tóibín. A lze ji zařadit hned vedle Vánoční koledy Charlese Dickense a Vánoční vzpomínky Trumana Capoteho, děl slavných a u nás důvěrně známých.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Small Things Like These , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Takové maličkosti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (115)

Borboleta
26.05.2024 5 z 5

Krásná jednohubka o obyčejném člověku, který se necítí být hrdina, ale je jím. Prostředí, živoucí postavy a atmosféra jsou bravurně vykreslené a přitom na to stačilo tak málo stránek!

milan2310
22.05.2024 5 z 5

Hladivé, hořko sladké


lynxir
20.05.2024 2 z 5

Ani po dodatečném přečtení komentáře paní Alice Hyrmanové McElveen ze stránek iliteratura.cz, která se poměrně razantně a nekompromisně vyjadřuje ke kvalitě překladu této knihy do češtiny, si nemyslím, že „každé slovo je tu přesně to správné slovo na správném místě, výsledek rezonuje a hluboce dojímá“. A připodobňovat dílo autorky k dílům Čechova či Hemingwaye mi připadá přinejmenším velmi nadsazené. Tipuji si, že na rozdíl ode dvou výše uvedných si na autorku za pár let nikdo ani nevzpomene. Nu, čas ukáže.

všechny komentáře

Související novinky (2)

6 knih ze Čtenářského klubu knihkupectví Martinus.cz

15.06.2023


Knižní novinky (45. týden)

07.11.2021


Citáty z knihy (4)

Když odmítnete člověku vodu, nosí to smůlu.


Byl byste tak hodný a řekl mi,kam tahle cesta vede? Tahle cesta vede tam, kam chceš jít, chlapče.


Sám sebe se ptal, jestli se z něj nestal člověk vydaný na milost dveřím - nestrávil snad nejlepší část života tím, že před nějakými stál a čekal, až se otevřou?


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Takové maličkosti v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených563x
ve Čtenářské výzvě106x
v Doporučených33x
v Knihotéce141x
v Chystám se číst438x
v Chci si koupit83x
v dalších seznamech7x

Štítky knihy

zfilmováno irská literatura Magdaleniny prádelny irské romány

Autorovy další knížky

Claire Keegan
irská, 1968
2023  86%Takové maličkosti
2011  88%Třetí světlo
2009  86%Modrá pole
2024  78%Na konci dne