Morituri Te Salutant přehled
Pavel Obluk
Sedmá kniha z Edice Pevnost. Svět po Kolapsu připomíná starověký Řím. Vládne mu vrstva patricijů (ve spojení s průmyslovou lobby), která ve svých rukou soustřeďuje prakticky všechny zdroje. Masy plebejců je potřeba držet na uzdě osvědčeným způsobem – pomocí chleba a her. Potravin je nedostatek, a tak zbývají především hry. Do arén vstupují novodobí gladiátoři, mezi nimiž je i černošský mladík Nick. Netuší však, že bude muset čelit mnohem horším protivníkům, než byli lvi.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Morituri Te Salutant. Přihlašte se a napište ho.
Priemerné čítanie, ktoré nijak neprekvapí, ale ani neurazí. Pre mňa to bol taký mix Spartakusa, Gladiátora a Jurského parku. Niektoré časti príbehu sa mi zdali useknuté, nedokončené a zbytočne chaotické. Charakter postáv jednoducho opísaný a za celú knihu sa o nich nič dôležité nedozvedáme.
Príbeh sa odohráva v nie moc pozitívnej budúcnosti, kde sa ľudstvo vrátilo do podoby Rímskej ríše. Ako to bolo v minulosti, aj tu vládnu najbohatší a aby sa ľudia nebúrili tak obnovili Gladiátorske hry, kde gladiátorov čaká nemilé prekvapenie.
Pro každého to asi nebude. Já mám rád takové smyšlené řežby. Určitě by to byl krasný béčkový snímek. Od začátku bylo jasné s kým se Terminus utká. Ten konec trochu chaotický až zbytečně jednoduchý.
Kniha Morituri Te Salutant v seznamech
2014 | Kra |
2006 | Morituri Te Salutant |
1999 | Leviatan / Vlny |
2001 | Znamení duhy |
2019 | Milý Jidáši...: Dopisy očitým svědkům velikonočního příběhu |
První polovina příběhu mě doslova pohltila. Popis tréninku budoucích gladiátorů byl skvělý a scény jsem viděla před očima. A pak přišla druhá polovina, kdy si to gladiátoři s novými jmény nastoupili proti dinosaurům. Něco, co by mělo být skvělé a dech beroucí. No a ono ani moc ne... Popisy soubojů proti různým dinosaurům byly psány sice hezky, ale dost často jsem při nic neměla strach o daného gladiátora.
Když se pak na scéně objevil jeden speciální druh dinosaura, začalo to vypadat velice zajímavě. A pak najednou přišel konec knihy, který na mě působil uspěchaně a tak nějak nedodělaně.