Morytáty a legendy přehled

Morytáty a legendy
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504874/bmid_morytaty-a-legendy-hin-504874.jpg 4 46 46

Sbírka dvanácti próz z lidového prostředí, v nichž autor dokonale rozehrává své vypravěčské umění. V povídkách se střídá nekonvenční drsný humor s básnickou fantazií, která některým příběhům dodává působivě nesentimentální kouzlo. Tři z "morytátů" vznikly montáží z úryvků z dopisů, kritik, výstřižků ap. a tvoří jakési křivé zrcadlo čtenářského ohlasu Hrabalova díla. Z celkového kontextu knihy vyniká nejobsáhlejší z próz "Legenda o Kainovi", která je podle autorovy poznámky původní verzí "Ostře sledovaných vlaků".... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Morytáty a legendy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Pablo70
24.05.2024

Když vyšla tato kniha v roce 1968, byli jsme nadšeni Hrabalovou odvahou, s jakou uveřejnil reakce čtenářů, v které mu spílají „Hrabale, ty prase kudrnaté“ a volají po šibenici, najdete tam Morytát o veřejné popravě, přičemž je veřejně popravován sám autor. Je zván „starým sviňákem“, a zatracován. Přesto to vše zveřejnil tiskem. Nenávist malých lidí sahala až k nebesům. A jak byli „dobří a čistí“! Jeho počin byl neuvěřitelně odvážný a prošel jen díky atmosféře roku 68, která byla uvolněná. (Za normalizace byl zakázán, nesměl publikovat.) Líbila se mi Legenda o Kainovi, která byla předzvěstí Ostře sledovaných vlaků. Hrdina je tam méně hrdinný a uvěřitelný. Květnový morytát mi připomněl, že podobně v městečku, kde žil můj otec, SSmani popravili v lomu mladé kluky, co se ozbrojili a stříleli po nich. A Legenda o krásné Julince, která se vrací jediná do vlasti a nachází jen rozkradený rodinný majetek dnes už mrtvých rodičů, je krásně smutná. A poetická. První vydání je taky pěkně graficky upraveno díky panu Hlavsovi (byl moc dobrý typograf). Hrabalovo pábení nám „chutnalo“ a po divadlech malých forem znamenalo další posun v našem vnímání světa.

R47
08.02.2021 3 z 5

Jako nápad výborné. Hlavně ten úvodní text. Ten mě naladil, ale zbytek knížky už tak silný nebyl.


willy9203
20.09.2020 5 z 5

Kniha obsahuje kratší povídky a objevují se zde některé náměty, které jsou později rozepsané ve větších dílech (např. Ostře sledované vlaky). Skvělé, jako víceméně od Hrabala všechno.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Dalších pár nových eknih :-)

01.01.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Morytáty a legendy v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených81x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce66x
v Chystám se číst18x
v Chci si koupit3x