Most cez rieku Kwai přehled

Most cez rieku Kwai
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292106/bmid_most-cez-rieku-kwai-36W-292106.jpg 4 521 521

Román zobrazuje v dramatickom a napínavom slede osudy anglických vojakov, ktorí sa v druhej svetovej vojne dostali do japonského zajatia. Boulle sa zamýšľa nad kultúrnymi hodnotami, ktoré ničí vojnový požiar. Je to literárny dokument, ktorý núti človeka myslieť, uvažovať.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Smena

Le Pont de la rivière Kwaï, 1952

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Most cez rieku Kwai. Přihlašte se a napište ho.

Petr874
30.07.2024 4.5 z 5

Nejvíce se mi líbila část samotného stavění. Kniha zde zajímavě popisovala rozdíl mezi spojenci a Japonci (i když si moc nemyslím, jestli by to tak fungovalo).

Kabuky
27.07.2024 5 z 5

Perfektní čtení.

LukasB.453
11.04.2024

"mostařská" perlička - mladý britský záškodník, který měl zničit most, byl původním povoláním (z kterého pro jeho nudnost zběhl) konstruktér ocelových dílců mostů, lze tedy z dobového kontextu usuzovat, že se podílel na stavebnici Bailey bridge (to je takový mostařský ženijní "merkur" používaný britskou, kanadskou a americkou armádou, a v jednom závodě v Alabamě se díly vyrábí dodnes a lze si je objednat) - a konstrukcí bailey bridge bylo v rámci UNRRA americkou armádou ponecháno v evropě po válce přibližně 12000 tun (samozřejmě také v československu) a sloužily mnoho desetiletí, některé dodnes. namátkou ve Čtyřkolech přes Sázavu, v Kuněticích přes Labe, v Kácově přes Sázavu...

já bych se teda (a to si dovolím polemizovat s některými ostatními diskutéry) za "břímě bílého muže" tolik nestyděl, evropské armády s důstojníky, poddůstojníky a mužstvem (jehož část byli profesionální vojíni a velmi pečlivě se dbalo na promíchání profíků a mobilizovaných branců a život vojáka měl svoji cenu. naproti tomu východní pojetí armády s mentalitou spíše společenského hmyzu než lidských bytostí měl pojetí "nás mnógo" a život jednotlivce byl bezcenný. není náhodou, že britské (francouzské, německé atd.) koloniální armády si v dobách před sto a více lety vždy hladce poradily s násobnou přesilou všelikých "zulukafrů" - právě pro cenění si jednotlivce a stabilní organizovanost.

mimochodem, před krutostmi páchanými za války na druhé straně planety snad hrůzou bledne i Osvětim...

Mravní síla anglického vojáka je ve zlých dobách nevyčerpatelná.

Kniha Most cez rieku Kwai v seznamech

v Mé knihovně377x