Mosty do Tel Avivu přehled
Jiří Šulc
Druhá světová válka skončila, Evropa je v troskách. V nouzových táborech se tísní statisíce Židů, kteří přežili koncentrační tábory, ale nemají kam jít. Středo- a východoevropské státy už jsou ovládány Moskvou řízenými komunistickými stranami. Jedním z posledních ostrůvků je skomírající demokracie v Československu. V této situaci přijíždí do Prahy Ehud Avriel se zdánlivě nesplnitelným úkolem: nakoupit zbraně, nezbytné k ubránění vznikajícího židovského státu. Román popisuje skutečné i fiktivní osudy několika lidí, kteří spoluvytvářeli poválečnou podobu světa, i když se osobně většinou nesetkali. Autor úspěšného díla DVA PROTI ŘÍŠI přichází s novým špionážním příběhem.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mosty do Tel Avivu. Přihlašte se a napište ho.
Souhlasím s Paulus.1987 - Jiří Šulc je český Frederick Forsyth! Mosty do Tel Avivu mají celou řadu paralelních dějových linií, napínavé osudy fiktivních postav doplňují historické události a osobnosti. Množství postav a dějů je místy méně přehledné, naštěstí může vážený čtenář otevřít Wikipedii a doplnit si znalosti o Mandátním území Palestina, o Irgunu nebo o Rudolfu Slánském, který je zde po právu vykreslen jako komunistická svině, ne jako ubohá oběť, jak se o to některá média pokoušela po Sametové revoluci!
Skvělá kniha, zpočátku jsem se ztrácel v mnoha postavách, ale rychle jsem se zorientoval. Pan Šulc píše tak poutavě, že se kniha (nejen tato) těžko odkláda
Kniha Mosty do Tel Avivu v seznamech
životopisné, biografické romány špionáž Izrael politické thrillery poválečná doba židovská literatura podle skutečných událostí
2007 | Dva proti Říši |
2010 | Mosty do Tel Avivu |
2018 | Zrádci |
2011 | Operace Stonewall |
2014 | Operace Bruneval |
Výborně zpracovaná kniha, ve které se prolínají naše smutné dějiny s těžkým vznikem státu Izrael v kulisách studené války a bolševického teroru. Přiznávám, že pasáže o brutálním převzetí Československa komunisty, vymýšlení neexistujících afér, lži a zastrašování, Benešovo druhé nejhorší rozhodnutí, to mi opravdu nedělalo dobře (lze doporučit kniho Doznání od A.Londona). Nejvýstiženější jsou první dvě stránky sedmé kapitoly. Malou satisfakcí je, že Slánský a někteří ostatní vrazi nakonec skončili taky na šibenici. Proti tomu složité vztahy na Blízkém východě, šílené dopady Bílé knihy a odhodlání Židů bojovat za svůj stát, to bylo strhující. Docela dobře chápu, že ještě dnes, když se na Židy někdo rozhodne vyšlápnout, začnou připomínat hodně naštavené vosí hnízdo a pro žihadlo nejdou daleko. Již tradičně je dobrý i doslov, na který jsem se taky těšil.