Mozek autisty přehled

Mozek autisty
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220403/bmid_mozek-autisty-Y2H-220403.jpg 5 35 35

Když se v roce 1947 Temple Grandinová narodila, autismus teprve dostal jméno. Dnes je častější než kdy jindy, jedno z osmdesáti osmi dětí má diagnózu spadající do tohoto spektra. A naše přemýšlení o autismu prošlo v průběhu jejího života proměnou: studie autismu se posunuly ze sféry psychologie k neurologii a genetice a díky výzkumu v oblasti příčin a léčby existuje mnohem větší naděje na zlepšení stavu než kdy dřív. Temple Grandinová teď podává zprávu o stavu znalostí o autismu a přináší svůj jedinečný pohled na vzrušující cestu do srdce autistické revoluce.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Mladá fronta

The Autistic Brain, Thinking Across the Spectrum, 2013

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mozek autisty. Přihlašte se a napište ho.

Eldar80
01.08.2024 4 z 5

Druhé čtení po 7 letech. Začátek o mozku se nepovedl. Temple ráda čte vědecké články a na jejich základě pak píše. To je vidět na Jak to vidím já (2008), kde má každý článek několik zdrojů.
Moderní zobrazovací přístroje ukázaly, že autismus je způsoben odlišnou fyziologií mozku. Ten je tak složitý, že naše poznání pořád nestačí. Z pouhých snímků se autismus poznat nedá. I mozky neurotypických lidí se liší.
S největší pravděpodobností je PAS způsobena nevýhodnou genetickou kombinací a následným vývojem mozku. Temple se pak věnuje vzniku PAS v DSM-5. Upozorňuje na psychologické předsudky.
Vědci nemají smyslové obtíže a takové výzkumy pak chybí. Je málo studií, které zkoumají autismus zevnitř. Vnější chování může mít matoucí příčiny. Smyslové obtíže jsou však u autistů běžné.
Je to užitečné pro všechny, kdo mají potřebu si nastudovat něco o PAS. Důležité je umět odhadnout své silné stránky. A pak trojí myšlení. Vizuální, které je dvojí, fakticko verbální a schematické myšlení.
Nepotěšilo mě to. Nejblíž mám k fakticko verbálnímu, ale ani to mi nesedí. Mám trochu jeden druh vizuálního, takže jsem s obtížemi mohl dělat konstruktéra. A schematické mi prakticky chybí. Programátor ze mě nebude.
I po 7 letech mi v AQ dotazníku vyšlo 34 bodů. (Limit je 32. Kontrolní skupina má 16,4.) Pro zájemce doporučuji. 85%

billie6259
24.08.2022 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, jako autistu mne samosebou velice oslovila. Já nejsem zaměřen technicky a logicky, jako Temple, ale právě naopak. Abstrakce je mou silnou stránkou, rychle se učím cizí řeči a výrazy použité v knize, jak tvrdí komentáře výše mne pozastavily, až, když jsem ony komentáře četl. Skvělá kniha.

veronika3141
01.01.2019 4 z 5

Knihu doporucuji i kdyz nekdy jsou tam lekarske vyrazy ,muze lidem rict co prozivaji autiste z pohledu dospeleho autisty,Temple Grandin je skvela a tesim se na dalsi jeji knihu.

Kniha Mozek autisty v seznamech

autismus vývojové poruchy