Můj bratr přehled

Můj bratr
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544489/bmid_muj-bratr.png 4 141 141

Jana Kippo se vrací na rodný statek na severu Švédska. Kdysi odsud utekla poté, co její bratr napadl otce lopatou. Bratr se nyní upíjí k smrti a matka po mrtvici chátrá v domově důchodců. Návštěva v Janě oživí vzpomínky na dětství plné násilí, přesto se rozhodne zůstat, aby se pokusila vyrovnat s minulostí. Jenže drsná realita venkova, kde v rodinách po generace vládne alkohol a nikoho nezajímá, co se děje za zavřenými dveřmi, bude krutým soupeřem. Naděje na odpuštění ale umírá poslední. Snad.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín

Jag for ner till bror, 2018

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Můj bratr. Přihlašte se a napište ho.

Pett
29.12.2024 5 z 5

Intoxikace vlastní rodinou... svatá temnoto... z této nepříjemně intenzivní severské esence krutosti mi ztěžkla duše... řetězení bolesti a zoufalého zmaru mi ukradlo spaní... a to úplně doslova... já tenhle nechutný švédský stůl zkrátka nemohla opustit... naprosto ukázková definice toxického vztahu... závislost na vlastní sebedestrukci... vítej ve zdeformovaném světě mladých kippojc... otec jim vystlal srdeční komoru slušnou dávkou hoven... dá se tohle všechno vůbec někdy vykydat nebo budou smrdět svým osudem až do konce svých zoufalých dnů... věcně úderné podání mi pomohlo se v tom životním marastu neutopit... což velmi oceňuju!
Zdá se nedoporučitelná a přesto jsem ji své jemnější blízké duši níže zvané jako Petra21 doporučila ;)

BabaJaga11
28.12.2024 4 z 5

(SPOILER) Žánr, který vůbec nečtu! Občas nějakou takovou knihu koupím v dobročinném bazaru a někomu věnuji, třeba mámě, která čte i thrillery. Jenže tady jsem po prolistování zjistila, že je to takové psycho, že by z knihy mohl mít obdarovaný špatné spaní. A tak jsem si řekla, že to zkusím sama a pak ji pošlu dál.

Na knize není ani tak děsivé, kolik násilí a krve v ní je, ale jak realisticky působí a že se zřejmě něco podobného v syrových a mrazivých skandinávských krajích občas děje. Musím říct, že při čtení o jednání tyranského otce pro mě bylo nejhorší skousnout, jak svoje děti týral zabitím štěněte, týráním koně a jeho prodejem řezníkovi, odnětím čehokoli, co měly rády... To, co se pak dělo, bylo jen logickým vyústěním tyranie ze strany otce a neschopnosti matky cokoli udělat.

Knihu už mám na hromádce těch, které pošlu dál, ale nic to nemění na skutečnosti, že jsem si ji nakonec ráda přečetla a že si ráda přečtu i pokračování.

Petra21
24.11.2024 4 z 5

Neskutečně realistické vylíčení pokřivených rodinných vazeb lidí, jimž na cestu životem někdo zapomněl přibalit štěstí. A přestože před existencí takových tragédií společnost kolektivně zavírá oči, nikam nezmizí. Ryzí chladná nenávist je naservírována se smířeným klidem, až to nebohou duši může zmást, pokud by ignorovala kontext a volání o pomoc. Hutná témata k zamyšlení špikují tento plnotučný koktejl malosti a toho temnějšího konce lidství. Cítila jsem se, jako bych nasedla do dětského řetízkáče a kola osudu se začala otáčet takovou rychlostí, až jsem se záhy řitila z nejtoxičtějšího vrcholu horské dráhy až do hlubin všeho zmaru. Ale přesto se mi po cestě hvězda vytrousila; nesedl mi autorčin úmyslně zvolený strohý styl popírající zákony gramatiky.

Dceřina kletba, Šeptající mrtví a další knižní novinky (5. týden)

28.01.2024

Pověst potížistky, Ve stínu popela a další knižní novinky (13. týden)

26.03.2023

Posledních deset kilometrů jsme se mlčky dívali jak nám sněží na okno. Nebylo to nepříjemné ticho. Bylo to ticho co nemá sílu hledat nová slova.

Ale co to vlastně znamená někomu odpustit. Proč je to tak důležité. Odpustit neznamená smířit se se vším nebo předstírat že se nic nestalo. Znamená to pustit to co v nás vyvolává hořkost a vztek. Odpustit znamená jít dál.

Kniha Můj bratr v seznamech