Birthday Girl přehled

Birthday Girl
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349498/bmid_birthday-girl-AXd-349498.jpg 3 733 733

Murakami série

< 4. díl

Tajemný příběh mladé dívky, který se odehraje na den přesně na její dvacáté narozeniny. Ten den musela zaskočit za kamarádku v restauraci. A náhoda tomu chtěla, že zrovna ten večer to byla ona, kdo má dovézt majiteli podniku jeho večeři do šestého patra. Postarší noblesní muž, kterého vidí poprvé a naposledy v životě, působí dobráckým, ale i záhadným dojmem – nabídne jí, že jí splní jakékoli přání. Přání, které nebude možné vzít nikdy zpět…... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Odeon

バースデイ・ガール (Bāsudei gāru), 2002

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Birthday Girl. Přihlašte se a napište ho.

ma_Run_ka
13.02.2025 5 z 5

4. kniha "Birthday Girl" - ze čtyřdílné série H. Murakamiho. Poslední příběh, tentokrát o dívce, která slaví své 20. narozeniny a dostane nabídku (od staršího muže) na splnění jednoho jakéhokoliv přání, avšak s podmínkou, že toto přání již nikdy nebude možné vzít zpět. Co přesně si dívka přála je čtenářům opět (jak je u Murakamiho zvykem) ukryto mezi řádky. Symboliku tentokrát ukrývá pírko.... a čas, je to tedy dlouhodobější přání, kde čas sehrává zásadní roli..... Po letech, kdy už má dívka svou rodinu, zavzpomíná na narozeninový den a na své přání. A právě tady se zamýšlí nad tím, zda se jí přání plní..... Ze všech čtyř knížek je tento příběh jakýmsi zakončením a zamýšlením nad pozemským životem. Přináší v závěru také kapitolu "Moje narozeniny, Tvoje narozeniny", kde se sám Murakami zamýšlí nad svým životem, nad tím - kdo vlastně je a jak vnímá ubíhající čas. Každý člověk na své pozemské pouti má svůj čas vyměřen. Čas, který běží, a který se s pravidelností připomíná v den, kdy slaví své narozeniny.
A opět krásné ilustrace Kat Menschik, ve kterých je spousta odpovědí na otázky, které příběh nabízí....

Krásná myšlenka celého příběhu:
"Člověk je zkrátka už takový, že ať si přeje co chce a ať se vydá kam chce, může být vždycky jen tím, kým odedávna byl."

Luigi1
17.09.2024 4 z 5

Tak jsem si počet a moc se mi líbily ilustrace

láskyplnáTerez
21.12.2023 2 z 5

Birthday girl představuje mé druhé setkání s Murakamim.
Oceňuji jednak strhující atmosféru, jednak naprosto boží ilustrace, ty se mi líbily velmi.

Ve výsledku se mi líbila i povídka samotná, která v mém případě vedla jednak k přemýšlení, jednak dokonce k zamyšlení, slova z poslední stránky mám pořád v hlavě a nedají mi spát, přitom taková blbost! :-D

Nicméně nechápu, že si zasloužila svoje vlastní vydání coby samostatně stojící povídka o zhruba 80 stranách. Na druhou stranu mi je jasný, že se jméno Murakami nejspíš prodává úplně samo, tak proč toho ostatně nevyužít, co?

Knižní novinky (25.9. - 8.10.)

28.09.2017

Člověk je zkrátka už takový, že ať si přeje, co chce, a ať se vydá kam chce, může být stejně vždycky jen tím, kým odedávna byl.. Ať jdeš, kam chceš, stejně vždycky budeš jen sám sebou.

Kniha Birthday Girl v seznamech

v Přečtených1 035x