Murtagh přehled

Murtagh
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536041/bmid_murtagh-66154d49b3477.jpg 4 299 299

Legenda pokračuje. Vraťte se do světa Eragona a Dračích jezdců! Pro Dračího jezdce Murtagha a jeho draka Trna už není na světě bezpečno. Zlý král byl svržen a z nich se stali vyděděnci. Po celé zemi se navíc začínají šířit zvěsti o pukající zemi a zápachu síry, který se vznáší ve vzduchu. Zdá se, že ve stínech Alagaësie se skrývá cosi zlého. A tak začíná epická cesta do známých i neprobádaných krajů, kde budou muset Murtagh a Trn použít všechny zbraně ze svého arzenálu, aby našli a přelstili tajemnou čarodějnici. Čarodějnici, která je mnohem mocnější, než se zdá.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: audiokniha , Voxi

Murtagh, 2023

Interpreti: Martin Stránský

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Murtagh. Přihlašte se a napište ho.

Zmitko.m
30.01.2025 3 z 5

Můj názor je že nelze dvakrát vstoupit do stejné řeky.

Když jsem viděl Eragona na pultech, zaradoval jsem se, jelikož jsem si tuto postavu v čtyřdílné sáze o Eragonovi velmi oblíbil. Musím říci, že mě kniha částečně zklamala. příběh mi vyšel vystavěný takový, jako že musel být napsát. Ani u jedné zápletky se mi nestalo, že bych napětím nedýchal, některé pasáže mi přišly zdlouhavé. Trošku mi kniha připomínala klasickou RPG hru, kdy postava, aby něco udělala, a získala, musí jít jinam a tam něco vykonat, a tak se celkově posune v ději. Polovinu příběhu ztrávil Murtagh s tou čarodějnicí Bachel, což byla pasáž, která mě nějak příliš nezaujala, tudíž se mi tato kniha nečetla zrovna snadno. nestalo se, aby mě vyloženě pohlitila, jako se to stalo s prvními čtyřmi knihami. Nutno podotknout, že už je mi mnohem více, kdy jsem četl a prožíval Eragona, což asi má také vliv. Jediná pasáž, ktrá mě z Murtagha docela bavila, byla ta linka s tou kočkodlačicí a jak lovil tu mega rybu. Za mě 3*, protože prvním 4 knihám jsem dával po 5* a Murtagh se jim rovnat nemůže. Ale jak říkám, je to jen můj osobní názor.

ZrzkaLenny
28.01.2025 4.5 z 5

Christopher Paolini se rozhodl vrátit do světa Alagaësie a dal nám Murtagha. A co na to říct? No, je to jako návrat na místo, kde jste kdysi nechali srdce – jen zjistíte, že nábytek přestavili a chybí pár polštářů.
Murtagh je fascinující postava a vždycky byl trochu tajemnější než hlavní hvězda Eragon. Tahle kniha se mu snaží dát zasloužený prostor, což je skvělé. Ale chvílemi to působí spíš jako přemýšlení nad tím, co mohl dělat mezi bitvami, než jako velkolepý příběh.
Paoliniho psaní je pořád detailní a poutavé, ale tempo? Občas by si zasloužilo trochu šťouchnutí – někdy máte pocit, že se děj plouží rychlostí unaveného draka. Navíc některé nové vedlejší postavy se zjevují a mizí, jako by se přišly jen pozdravit a pak zmizely na dovolenou.
Ale abychom byli spravedliví – když kniha funguje, tak vážně funguje. Murtaghovy vnitřní konflikty jsou hluboké a jeho cesta za sebepoznáním je něco, s čím se dá dobře spojit. A ano, pořád jsou tu draci. DRACI!
Murtagh je trochu jako starý přítel, kterého rádi vidíte, ale po chvíli si uvědomíte, že mluví hlavně o sobě. Stojí za přečtení, hlavně pokud jste fanoušci série, ale neslibujte si od toho nový Eragon

Rihatama
28.01.2025

Na úvod podotýkám, že knihu jsem odložila nedočtenou. Paolini oprášil jednu ze svých postav bájného světa draků, elfů, trpaslíků a vdechl jí další, samostatný život. Příběh už ale pro mě ztratil onen pel tajemného dračího světa naplněného mýtickými postavami pohádkového světa. Neustále připomínání minulých událostí (jakoby člověka musela potrefit totální ztráta paměti), a permanentně vyzdvihované propojení a souznění Murtagha s jeho drakem na jejich společné cestě kdoví kam naplněné patosem a postrádající jiskru a humor, jsem nakonec nedala. Netvrdím, že se k tomu Paolini nakonec nemohl dopracovat, ale pohár mé trpělivosti přetekl, tak se to nejspíš nedozvím. Škoda. Autorovi došly nápady i příběhy. Tento umíráček si Odkaz dračích jezdců nezasloužil.

100 nejčtenějších knih roku 2024

27.12.2024

Mráz, Murtagh a další knižní novinky (17. týden)

21.04.2024

Kniha Murtagh v seznamech

v Mé knihovně272x

Christopher Paolini
americká, 1983
2004  86%Eragon
2012  88%Inheritance
2006  86%Eldest
2020  76%Spát v moři hvězd. Kniha I.
2009  87%Brisingr