Muž v červeném kabátě přehled

Muž v červeném kabátě
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460356/bmid_muz-v-cervenem-kabate-YOG-460356.jpg 4 56 56

V létě roku 1885 dorazili do Londýna tři Francouzi. Tím prvním byl vévoda Edmond de Polignac, typický zlatokop z vyšších francouzských vrstev, který si hodlal najít bohatou americkou manželku. Druhým byl hrabě Robert Montesquiou-Fezensac, průměrný básník a nadšený sběratel kuriozit, který se vždy s někým dohadoval. A tím třetím byl běžný občan s italským jménem: doktor Samuel Pozzi. Lékař, myslitel a vědec. A právě on se stane průvodcem v tomto příběhu. Jaký měl pobyt těch tří ve skutečnosti význam? Barnesův Muž v červeném kabátě je portrétem Belle Époque, oněch krásných časů, kdy byla v Paříži dokončena Eiffelova věž a kdy Británie a Francie stály hrdě bok po boku.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Odeon

The Man in the Red Coat, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž v červeném kabátě. Přihlašte se a napište ho.

los
15.11.2024 4 z 5

souhlasím, Barnes je nejsilnější v tomhle žánrovém hybridu, v němž jsou doložitelná historická fakta pospojována fikcí tak nápaditě a uvěřitelně, že přiblíží čtenářům epochu fin de siécle, jako by to byla současnost a všichni její aktéři živí chodili mezi námi - však se taky nabízí analogie mezi dekadentní posedlostí androgynním a hermafrodickým tělem a dnešní LGBTQ+ komunitou, stejně jako obsese (vlastním) obrazem - selfie

*román má téměř tolik forem jako láska a sex
*nic nevychází z módy rychleji než výstřednost
*jak je možné, že sexuálním drbům vždycky každý věří?

doporučuju čtenářům, kteří se alespoň v obrysech orientují v uměleckém a společenském dobovém diskurzu nebo přinejmenším znají Huysmansovo Naruby

velkým plusem knihy je množství ilustrací v barvě a dobových fotografií protagonistů, o nichž se právě vypráví

mimochodem snad první kniha z moderní doby, kterou jsem četl, v níž vystupuje Oskar Wilde v ne zrovna lichotivém světle

Vilma_de_Bilna
21.02.2024 4 z 5

Bulvárny plátok o dávno mŕtvych a dnes už zabudnutých ľuďoch, okolo ktorých sa v minulosti točila pozornosť celého Paríža a možno i Francúzska. Ich smrťou ich životy a milostné drámy dostali historickú hodnotu, ktorá je hodna napísania knihy, i keď dnes by sme pri podobnom správaní len krútili hlavami. Druhýkrát by som si to neprečítala, milovníkovi histórie túto knihu tiež nedarovala (na to je príliš sexuálna), no aspoň som sa niečo naučila (napríklad to, že Francúzsko bolo plné homosexuálov).

Ozzy86
31.07.2023 3 z 5

Tenhle portrét Belle Époque mě úplně nesedl. Esejistický styl brání hlubšímu vniknutí do mozaiky spousty nesouvisejících mikropříběhů. Jako popis doby, kterou se autor snaží drobet odmytizovat, kniha funguje skvěle.

Knižní novinky (32. týden)

08.08.2021

Kniha Muž v červeném kabátě v seznamech