My deti zo stanice ZOO přehled
Christiane Vera Felscherinow , Horst Rieck , Kai Hermann

My děti ze stanice ZOO série
1. díl >
Kniha zachytáva príbeh mladej tínedžerky v Západnom Berlíne v druhej polovici sedemdesiatych rokov, keď na scénu vtrhli tvrdé drogy, s ktorými mala skúsenosti už ako trinásťročná. Vznikla v spolupráci s dvoma nemeckými novinármi a toto už klasické dielo svojho žánru dodnes nestratilo nič na aktuálnosti. Christiane sa v centre mládeže už v dvanástich dostala k hašišu, na diskotéke sa v trinástich prepracovala k tvrdým drogám a skončila na heroíne. Jej matka dva roky netušila, že užíva drogy a zarába si na ne prostitúciou, ktorej sa nevyhlo takmer žiadne dievča s podobným osudom. Je to zároveň príbeh bezradnej spoločnosti, ktorá si s drogovo závislými deťmi nedokázala vo svojej dobe poradiť a mnohé z prípadov skončili tragicky.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: 2015 , PremediaOriginální název:
Wir Kinder vom Bahnhof ZOO, 1978
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize My deti zo stanice ZOO. Přihlašte se a napište ho.

Super výchovná kniha. Jediná kniha, kterou jsem za celé své čtecí období, asi 15 let, četla dvakrát. A četla jsem ji jako malá asi v 10 letech, když je dítě inteligentní a unese to téma, určitě neuškodí když se k němu dostane co nejdřív.

Knihu My děti ze stanice ZOO jsem četl poprvé snad před 30 lety, ještě na základní škole, a dodnes si pamatuji ten intenzivní dojem, který ve mně zanechala. Teď jsem se k ní vrátil, tentokrát paralelně s osmákem, který ji má jako povinnou četbu. Přestože jde o stále silné a naléhavé téma, kniha už na mě nepůsobila tak drtivě jako tehdy. Přičítám to nejen tomu, že jsem už zhruba věděl, co čekat, ale také tomu, že příběh oslovuje především mladší čtenáře.
I tak ji ale jednoznačně doporučuji každému - její poselství je nadčasové a stále důležité. A já se teď sám chystám na pokračování, protože mě zajímá, jaký osud Christiane nakonec potkal.
Žebříček nejprodávanějších knih (19. týden)
15.05.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (18. týden)
09.05.2024
Kniha My deti zo stanice ZOO v seznamech
v Přečtených | 14 288x |
ve Čtenářské výzvě | 1 487x |
v Doporučených | 1 225x |
v Mé knihovně | 1 630x |
v Chystám se číst | 1 353x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Tuto knihu jsem dostal k Vánocům. Podle jejího názvu jsem si myslel, že bude pro malé děti, rodiče mě však rychle vyvedli z omylu. Když jsem pochopil, o čem příběh vypráví, neodolal jsem a začal knihu hned ze zvědavosti číst. Příběh vypráví o dívce jménem Christiana, která to doma nemá vůbec jednoduché. Děj začíná popisem jejího dětství, a právě tato část knihy mě upřímně moc nezaujala. Poté se ale děj přesouvá na den, který navždy změní celý její život a zde mě kniha zcela pohltila. Christiana se potká s partou lidí, mezi které bude chtít zapadnout, a proto se začne chovat i oblékat stejně, jako oni. Jediné, v čem se liší je to, že všichni ostatní z party berou drogy a ona dosud ne. Bohužel neodolá a časem i ona začne drogy zkoušet. Netrvá to dlouho a Christiana začíná být na drogách závislá. Postupně je ochotná udělat vše, aby měla peníze na zakoupení další drogy, a to jí dovede až k prostituci. Velká část knihy vypráví o jejím boji se závislostí na drogách a její snaze s nimi přestat. Nikdy jsem si nepřipouštěl, že někdo mého věku může skončit takto a v podstatě si pokazit celý život, a to nejen svůj, ale i všech kolem sebe. Z této knihy jsem si dost odnesl a všem jí určitě doporučuji. Stojí za to se nad ní zamyslet a uvědomit si, jaký život chceme skutečně žít, dokud máme na vybranou.