Na konci října přehled
Lawrence Wright
Pandemii se nepostavil žádný vyjukaný pěšák, nýbrž velitel s maršálskou holí. Bude to stačit? Elitní mikrobiolog Henry Parsons se na ženevské konferenci WHO dozví o nákaze v internačním táboře Kongoli u Jakarty, která zabíjí mladé vězně i jejich lékaře. Měl se sice vrátit do Atlanty včas na oslavu synových narozenin, nicméně letí domů přes Indonésii, aby situaci prověřil. Desítky promodralých mrtvol ho přinutí uzavřít tábor i sebe do karantény, ale po jejím uplynutí se ukáže, že jednu osobu opominul. Ba co víc, taxikář Bambang mezitím vyrazil s miliony muslimů na tradiční pouť do Mekky! Pro Henryho začíná závod s časem, protože navzdory heroickému úsilí tisícovek zdravotníků se smrtící virus nazvaný kongoli šíří světem jako v Apokalypse a zaútočí také na jeho blízké. Hroutí se státy, ekonomiky i datové sítě, sílí panika, chaos a zločinnost. Za soumraku civilizace se v americké vládě formuje skupinka přesvědčená o tom, že kongoli je součástí biologické války, a chystá se na domnělý úder razantně odpovědět… Prorocký thriller od držitele Pulitzerovy ceny není spotřebním zbožím pro dobu karantény. Jako zamyšlení nad křehkými základy našeho způsobu života obstojí i v klidnějších časech.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno:Originální název:
The End of October, 2020
Interpreti: Jan Šťastný
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na konci října. Přihlašte se a napište ho.

Bavilo. Dobře se četlo. Bylo zajímavé porovnávat s tím, co zde bylo za covidu.
Bohužel místy až moc skokové a povrchní. Pár zajímavých míst přeskočeno úplně a někde zas zbytečně rozvleklé a nepřehledné. Skoky v čase hrozně chaotické. Někde jsem si říkal, že se to muselo stát za několik měsíců, ale ono to bylo za pár dní a naopak.

Podle data původního amerického vydání až děsivě prorocký román, který naštěstí přepálil skutečnost, třebaže některé momenty takhle zpětně až děsivě připomínají prožitou realitu. Lawrence Wright ovšem nevyužívá celosvětovou pandemii k tomu, aby pouze kritizoval jednotlivé státy za jejich neschopnost se s problémem vypořádat, ale rozehrává mezi nimi rovnou regulérní válku zapříčiněnou všeobecnou paranoiou ohledně toho, kdo a co způsobil.
Když však pominu omáčku kolem, nemůžu se zbavit dojmu rozptýlených fragmentů, které výborně fungují samostatně, ale v celku postrádají údernost. V okamžiku, kdy se mluví o tisíci či milionech mrtvých, nepůsobí to zdaleka takovým dojmem, jako při sledování umírajícího jednotlivce. Osudy hrdinů jsou navíc zprostředkovány zbytečně útržkovitě a těžko k nim hledat cestu, když spoustu důležitých momentů autor pro zjednodušení přeskakuje. Přesto vyprávění nemohu upřít sílu ani údernost katastrofy, proti níž je morálka, vůle a moudrost člověka naprosto nicotná.
Knižní novinky (49. týden)
29.11.2020
Knižní novinky (42. týden)
11.10.2020
Kniha Na konci října v seznamech
v Mé knihovně | 127x |
Téma zajímavé, nezajímavé zpracování. Takřka schází příběh, na film.plátně bych tomu řekla "dokumentární podání polo-fikce". Za mě kolem 2 *.