Na západní frontě klid / Cesta zpátky přehled
Erich Maria Remarque (p)
Popisuje krutou realitu války a hluboké odtržení od civilního života německých vojáků vracejících se z fronty. Román podrobně výstižně představuje válečnou realitu takřka s novinářskou precizitou. Neukazuje heroický boj vojáků na frontě, ale soustřeďuje se na jejich utrpení a nesmyslnost celého konfliktu, zvýrazňuje tragédii generace, „jejíž prvním povoláním bylo vyrábění mrtvol“.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1988 , Naše vojskoOriginální název:
Im Westen nichts Neues / Der Weg zurück, 1931
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na západní frontě klid / Cesta zpátky. Přihlašte se a napište ho.
Zvláště v roce 2024 by si ji měl každý přečíst. Jedna z nejlepších válečných-protiválečných knih. Z těcvh co znám tak se jí rovnají jenom Mladí lvi od Irwina Shawa
Mám rada Remarqua. Vlastne píše veľmi obyčajne. Úplne bežné príbehy ľudí z davu. Ale veľmi vnímavo, takže čitateľ sa dozvie veľa o dobe a prežívaní práve tých bežných občanov, ich subjektívne postoje.
V tejto knihe je toľko citu...bolesti, sklamania, zúfalstva, radosti z maličkostí, lásky...verím, že takých osudov a podobných bolo počas 2.svetovej vojny nespočetne.
V kontexte súčasnosti, keď za našou hranicou je vojna, teda zabíjanie, v plnom prúde, sa to o to vnímavejšie čítalo.
Veľmi pekná kniha. Mám v pláne vrhnúť sa aj na ďalšie diela E.M.Remarqua.
Kniha Na západní frontě klid / Cesta zpátky v seznamech
první světová válka (1914–1918) smrt zfilmováno 20. století německá literatura Německo vojáci zákopová válka
1967 | Na západní frontě klid |
1962 | Tři kamarádi |
1969 | Jiskra života |
2006 | Čas žít, čas umírat |
2005 | Cesta zpátky |
Příběh z první světové války z pohledu Německého mladého vojáka. Charakteristika byla krásně napsaná a díky tomu jsem se vžila do pochmurného děje a bylo mi těch vojaku líto. Z díla bylo cíti autorovo oprhováni válkou a jeho zkušeností sní.
Ten konec mě rozsekal.
Pokuť, jako já, máte ten to příběh v maturitníčetbě všema deseti doporučuju.