Přístav zrady přehled

Přístav zrady
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291850/mid_pristav-zrady-VOk-291850.jpg 5 27 27

Jack Aubrey, kapitán lodí britského královského námořnictva, a jeho přítel, Stephen Maturin, lékař, přírodovědec a agent anglické výzvědné služby, tráví po úspěchu v Jónském moři nějaký čas na ostrově Malta, zatímco jejich loď Surprise opravují v loděnici. Oba se mají opět na vlastní kůži přesvědčit, že válka nespočívá jen v bojových akcích a získávání území. Jsou do ní zároveň velmi aktivně zapojeny i výzvědné služby obou stran. Jack tedy musí čelit lsti, která je na něj nastražena v Rudém moři a poté u západního pobřeží Severní Afriky. Stephen zase odhalí síť nepřátelských špehů na ostrově Malta, kteří několikrát úspěšně zhatili plány královského námořnictva. Z nějakého důvodu se však hlavnímu agentovi Francouzů podaří uprchnout...... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historie
Vydáno: , Talpress

Treason's Harbour, 1983

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přístav zrady. Přihlašte se a napište ho.

ornemalin
včera 5 z 5

POZOR!
Na konci knihy je přiložen text (krásný a nesmírně zajímavý) Louise Jolyona Westa SVĚT MEDICÍNY DOKTORA STEPHENA MATURINA, ve kterém je několik spoilerů různé ráže z dosud nepřeložených dílů.
(Kniha sama je samozřejmě vynikající, opět potvrzuje, že - slovy L. J. Westa - "Patrick O'Brian dokázal v postavě Stephena Maturina skvěle vystihnout osobnost lékaře v době napoleonských válek a do živého světa svých románů tak zakomponoval i velmi zajímavé elementy historie medicíny. Autor díky svým hlubokým znalostem získaným ze spolehlivých zdrojů dokázal život v době, kterou podrobil svému celoživotnímu studiu, vylíčit naprosto plasticky a věrohodně. Ačkoliv jsou jeho romány v podstatě nadčasové, hrdinové jeho jedinečných románů, Jack Aubrey a doktor Stephen Maturin, představují naprosto živoucí svět devatenáctého století.")

"Jack byl zdatným plavcem a zachránil již úctyhodné množství námořníků: těch několik málo z nich, kteří si uvědomili, jak velmi nevhodné je utopit se a že mohli ztratit to vše, co jim svět ještě může nabídnout, mu bylo někdy až dojemně vděčných: většina však byla tak zaneprázdněna lapáním po dechu, dušením a mizením a zase vynořováním se nad hladinu, že neměli prostor pro nějaké vyjádření; a ti, kteří, stejně jako kapitán Hartley, byli vyloveni z moře velmi rychle, tvrdili, že by si velmi dobře poradili i sami - tedy v tom případě zřejmě za předpokladu, že by se okamžitě v tu chvíli naučili plavat nebo chodit po vodě."

nebo - velíte transportní lodi: je v balastu, lehká a vratká, míří na jih a má napnuté brámové plachty, vítr vane na západ a jeho náhlý poryv ji převrátí na bok. Jak budete řešit tuto situaci, aniž byste museli odseknout stěžně?

"Kadet Aubrey vyřešil situaci tak, že na závětrném boku na zádi nechal hodně popustit kotevní lano, na které nechal připevnit náhradní ráhna a palubní kurníky, které posloužily jako plovoucí kotva; poté se na laně přitahoval, až se loď obrátila a záď přešla linii větru, a s posledním pořádným záběrem vratidla se vítr opřel o původně závětrný bok od zádi, přičemž se takto loď musela bezpochyby narovnat a zachránilo se i kotevní lano.

nebo

"Přesto," řekl Maturin, který popisoval vlastní myšlenku, "musím přiznat, že mám dojem, že psi mají jistou schopnost, kterou většina ostatních zvířat nemá, a to je schopnost mít rád: a tím nemám na mysli tu majetnickou lásku ke svému pánovi, ale vlídnou a trvalou náklonnost k pánovi jako k příteli, kterou můžeme vidět u těch nejlepších psů. A když se zamyslíme nad tím, jak ojedinělá je taková bezelstná láska u lidí, jakmile dospějí - když si vezmete, jak nesmírně obohacuje každodenní život a minulost a přítomnost člověka, který se pak může ohlížet zpět s pocitem uspokojení - je tedy skutečně s podivem, že je možno takového citu nalézt u šelmy."

jakub87
20.09.2021 5 z 5

Po delší odmlce jsem si přečetl další skvělý díl z této série. Tento díl mi přišel celkem vyvážený, co se týče špionáže a námořního života, ať už na ostrově, v poušti, či moři. V tomto díle je hezky vykreslena Stephenova doktořina včetně skvělého vhledu do medicíny počátku 19. stol. Hlavní i vedlejší postavy prostě v O'Brianově podání nezklamou.

Francois17
04.05.2021 5 z 5

O vztahu obou protagonistů vypovídá následující monolog Jacka Aubreye "....služba u námořnictva není vhodná pro ty, kteří raději sbírají brouky a blín na nějaké korálové mělčině a kteří jsou nevrlí a prostořecí, když mají konat svoje povinnosti....." O pár stránek dál se Stephen poraní na hlavě a krvácí. Ostatní přátelé jsou naprosto zděšení z té spousty krve a Stephen kontruje " .....člověk by si myslel, že jste ještě nikdy neviděli krev, což je ve vašem případě absurdní, protože vy jste banda nájemných vrahů......" a nechá si jehlou čelo sešít od pana Martina. Jacka a ostatní to dovádí téměř k mdlobám. Moc pěkný díl.

Kniha Přístav zrady v seznamech

v Mé knihovně62x